Ново изследване на британски специалисти сочи, че масивната употреба на антибиотици в селското стопанство представлява критична заплаха за общественото здраве по света.
 
Употребата на антибиотици трябва да се намали драстично чрез цели, договорени на международно ниво, пише GreenTech.bg. Постигането на споразумение и прилагането на глобална цел за намаляването на употребата на антибиотици в животновъдството е крайно необходимо, казва Джим О’Нийл, ръководител на изследването, бивш главен икономист на Goldman Sachs. Според него, това е от жизненоважно значение, ако искаме да останат ефективни редица животоспасяващи лекарства, предназначени за борба с тежки бактериални инфекции. Това важи еднакво силно и за животните, и за хората.
 
Изследването предлага примера на Дания и Холандия, което може да доведе до бърза и осезаема промяна. Дания има норма от средно по-малко от 50 милиграма антибиотици, използвани на година на килограм добитък. За тази норма О’Нийл казва, че „може да е добра отправна точка“ за постигането глобална цел. „Дания е показала, че може да има много продуктивно селско стопанство при сравнително ниско ниво на употреба на антибиотици“.
 
О’Нийл, който представи своя труд на брифинг в Лондон, посочи още, че е бил потресен да установи, че в много държави по-голямата част от употребата на антибиотици се случва при животните, а не при хората. В САЩ, например, повече от 70 процента от използването на антибиотици е при животни. „Това създава голям риск от резитентност“, казва ученият. “Време е политиците да предприемат действия по този въпрос.“
 
Всяко използване на антибиотици подпомага развитието и разпространението на т.нар. „супер-микроби“ – бацили, които стават резистентни към лекарствата и могат да оцелеят при всякакви форми на лечение. О’Нийл бил помолен миналата година от министър-председателя на Великобритания да извърши пълен преглед на проблема и да предложи начини за борба с него. В първоначалния си доклад О’Нийл е посочил, че резистентността на микробите към антибиотиците може да коства живота на около 10 милиона души годишно, а като пари да струва около 100 трилиона долара годишно към 2050 г., ако проблемът не бъде овладян.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!