Череши без костилки може да се появят в овощните градини в близко време. Безкостилковите плодове набират все по-голяма популярност сред потребителите в цял свят. Именно поради това селекционери се борят да създадат нови сортове с тази особеност, пише Fresh Plaza.

Стопани се оплакват от липса на работници: Череши за 15 лв./кг останаха на земята

Не всички растителни видове лесно може да бъдат лишени от семената им. В частност, костилковите култури на практика не се поддават на селекция по този признак по класическите методи. Успехи в историята обаче има. Може да вземем като пример американският учен Лутър Бърбанк. Той успява в началото на миналия век да създаде слива, чиито плодове макар и да имат семки, не са с твърда обвивка. Тогава сортът се оказва търговски непривлекателен и потенциалът му не е използван.

Колкото до вишните и черешите, то досега на никого не се бе удавала възможност да ги лиши от костилки.

Ситуацията се променя през 21 в. с развитието на методите на генното инженерство. В момента в САЩ и Великобритания с подкрепата на международни компании и научно-изследователски институти се провеждат няколко проекта за създаване на безкостилкови сортове. Градинари и преработватели с нетърпение очакват да видят какъв ще бъде резултатът от тях. Възможно е да се появят уникални сортове.

До анонса на резултатите не остава много време. От 3 до 5 май 2023 г. в Италия ще се състои изложението Macfrut, посветено на отглеждането на плодове. В рамките на събитието ще бъдат представени разсадници и сортови иновации. В частност, посетителите ще могат да се запознаят с най-новите разработки на водещи селекционери и научни учреждения от цял свят. Очаква се да бъдат представени и резултатите от експериментите с безкостилкови череши.

Благодарение на новите технологии за генно усъвършенстване, основани на редактиране на генома, в близко време може да бъдат предоставени сортове череши без костилки, казва Стефано Лугли. Те ще бъдат по-устойчиви на заболявания и ще се адаптират към климатичните промени. Целта на учените е да създадат подобрени сортове, идентични на традиционните, но с по-малко разходи.

В момента европейските учени не могат да излязат с конкурентно предложение на това на Великобритания и САЩ. Законодателството на ЕС е по-строго, особено спрямо методите за генно инженерство. Затова на този етап подобен тип експерименти са невъзможни.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Откриха нова лаборатория за диагностика на вирусни болести при семковите

Новата европейска златна кокошка

Има ли шанс БГ плодове и зеленчуци да изместят чуждите от сергиите?