Биолози откриха, че по време на събирането на нектар земните пчели разпределят помежду си отговорностите. Като резултат по-малките насекоми го събират от различни цветове в близост, без да запомнят тяхното местоположение. В същото време по-едрите пчели са способни да помнят намиращи се надалеч богати източници на захари и се съсредоточават върху тях. Резултатите от новото проучване са публикувани в научното списание Current Biology, информира агенция ТАСС.

Свилен Костов: Платформата за оповестяване на пръскането е лесна и удобна

Изследванията през последните 10 години неколкократно сочат, че много животни се отличават с интелект, който по-рано учените приписваха само на човека. Например враните в Нова Каледония умеят да създават и да използват уреди на труда, предварително оценявайки тяхната ефективност. Шимпанзетата могат да съобразяват ситуациите, в които се намират техните себеподобни, и да им предоставят полезни инструменти. Гълъбите разполагат с базови аритметични навици.

Интелектът е привилегия не само на гръбначните. Преди две години биолози установиха, че осите, домашните и дивите пчели умеят да запомнят своите роднини и да правят примитивни умозаключения. При земните пчели дори може да се говори за зачатъци на абстрактно мислене. Те могат да запомнят логически връзки между реални предмети и геометрични фигури.

В ново изследване проф. Натали Ибара от Великобритания и колегите й установиха още една необичайна черта за земните пчели. Учените наблюдавали как тези насекоми събират нектар от изкуствени цветя. Оказало се, че те умеят стратегически да планират своите действия.

Първо изследователите се поинтересували колко усилия ще хвърлят земните пчели, за да посетят далечните цветя, които били по-богати на нектар. Любопитно било и дали ще запомнят тяхното местоположение. За разлика от пчелите земните пчели не обменят подобна информация. Поради това всяка работничка от колонията има свой собствен набор от потенциални източници на нектар.

Учените използвали няколко млади земни пчели, които никога преди това не са излизали от колонията, и ги поставили върху няколко изкуствени цветя. Нектарът във всяко едно от тях съдържал различна концентрация на захар – от 10 до 50%.

Наблюденията над насекомите потвърдили хипотезата, че земните пчели умеят да запаметяват къде именно се намират цветята с по-хранителен нектар. Освен това те установили, че паметливостта и стратегическото поведение на всяко насекомо зависело от размерите му.

Колкото по-едра е една земна пчела, толкова по-добре запаметявала местоположението на изкуствените цветя с гъст нектар и по-често ги посещавала, когато се намирали надалеч.

Учените смятат, че тази особеност на поведението помага на земните пчели максимално ефективно да се разпореждат с наличните ресурси, за да събират оптимално количество нектар при минимум разход на енергия на ниво колония.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

26 суперидеи за модерно земеделие за 15,6 млн. лв. ще се финансират по марка 16.1

Пчеларството: Пандемия, суша и Синдром на празния кошер

Агроиновации: Термосоларен кошер се справя с вароатозата