Учени потвърдиха, че може да се постигне пълна защита срещу птичия грип. Това стана ясно по информация на електронното издание AllAboutFeed. 
 
 
Според Анке Хъкрид, професор на катедрата по медицинска микробиология на медицинския университет в Хронинген, Нидерландия, ваксинирането на домашни птици срещу птичи грип ще бъде жизнеспособна опция. 
 
Хъкрид и екипът му дълго време работят по различни изследвания за разработване на възможности за ваксина срещу птичи грип. След много проучвания те установяват, че най-добрият начин за масово ваксиниране на домашните птици е чрез инхалация през белите дробове. Името на проекта е „Белодробна ваксинация на пилета срещу птичи грип, чрез използване на неактивирана ваксина против вируса“.
 
 
Хъкрид признава, че методът не може да се разпространи все още, но първите резултати показват, че може да се постигне пълна защита на домашните птици срещу болестни симптоми, свързани с птичи грип. 
 
„Методът, който използваме е нестандартен. Прилагаме ваксина на прах директно в белите дробове на птицата“, казва професорът.
 
Той обяснява, че по този начин отделянето на вируса във ваксинирана птица се редуцира до нула. 
 
„Първият тест, който направихме беше в кутия, където за 10 минути затворихме заразени птици, за да вдишват ваксината на прах.“
 
 
Хъкрид обяснява, че веднага се е забелязала промяна, но птиците не били напълно излекувани и така достигнали до откритието.
 
„Видяхме, че птиците реагират положително след вдишването, но това не беше достатъчно, защото въпреки добрите резултати не бяха напълно излекувани“, добавя ученият.
 
Според Хъкрид следващата стъпка е да се проучи дали по-мощен ваксина, по-висока доза ваксина и/или по-дълго излагане на ваксината може да се подобри имунния отговор и да се постига пълна имунна реакция и пълна блокада на предаване на вируса.