Проучване, свързано с анализ на химическите и микробните активни вещества в продуктите за растителна защита (ПРЗ), публикуваха от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Какво ни казахте: Фермерите си искат субсидиите в срок

Изследването е труд на стажант на Европейската стипендиатска програма по оценка на риска за храни (EU-FORA), извършено в Националния институт за изследвания и технологии в селското стопанство и храните в Испания. 

То се фокусира върху оценката на риска от микроорганизми, използвани като пестициди, особено върху критериите за нисък риск, свързани с антимикробната резистентност и оценката на риска от вторичните метаболити. Стипендиантът, участвал в проучването, също така изследва използването на микроорганизми в технологиите за интегрирано управление на вредителите (Integrated pest management - IPM).

Направен е опит за дефиниция на нискорисково активно вещество като такова, което е с период на полуразпад в почвата повече от 60 дни, факторът му на биоконцентрация е по-висок от 100, се счита за ендокринен разрушител, или - има невротоксични или имунотоксични ефекти.

„Тъй като нискорисковите активни вещества имат по-малко отрицателно въздействие върху здравето на хората и животните, и околната среда, тяхната употреба се насърчава съгласно Директива 2009/128/ЕО относно устойчивата употреба на пестициди. Държавите членки на ЕС разглеждат на първо място използването на пестициди с нисък риск, за които не се изискват специфични мерки за смекчаване, се припомня в научната статия.

За да помогне на държавите членки на ЕС да спазват Директивата, Европейската комисия изготви списък с потенциално нискорискови активни вещества, одобрени за употреба в растителната защита. От 65-те микроорганизма, разрешени до момента като активни вещества в Европейския съюз, 20 се считат за нискорискови. 

Въпреки че представляват само 15% от активните вещества, одобрени в Европейския съюз (65 от 448), микроорганизмите представляват повече от 60% от нискорисковите активни вещества. 

"Тези числа очертават централната роля, която микроорганизмите играят като нискорискови активни вещества и следователно, тяхното ключово значение за постигане на предизвикателствата на стратегията „От фермата до трапезата”, се заключава в анализа. Целият текст може да видите тук