Тритикале е една от най-недооценените зърнени култури у нас, смята Христо Стоянов от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. 

Житна дървеница плъзва по посевите в Добруджа

По време на форум във Варна той припомни, че тритикале е първата изкуствено създадена култура от човека, кръстоска между пшеница и ръж. Опитите започват още в края на 19. век, а утвърждаването й като самостоятелна ботаническа единица става през 60-те години на 20. век. Десет години по-късно се налага като производствена култура и у нас. 

Според учения интересът към тритикале се възражда, но растението все още не е добре познато. Преобладава мнението, че това е фуражна култура, което не отговаря на истината, допълва Стоянов, цитиран от БТА.

По думите му тритикале е прекрасно зърнено-житно растение, с високи добиви и качествено зърно. Може да се ползва за всякакви хлебни изделия. Масата му е подходяща и за производство на биогаз и биоетанол.

Ръжта е друга култура, която също е подценявана от българските земеделци, твърди Стоянов. Причината се крие в евтиния внос от други държави, които са сериозни производители. 

По негова информация в страната ни има поне 7 млн. дка, подходящи за отглеждането й, но се засяват не повече от 100 000 дка. Подходящи за тази култура са земите във високопланинските райони и киселите почви, уточни ученият.