Няма основание за притеснения за посевите с пшеница в Добричка област. Културата излиза от стреса, вегетацията е тръгнала и вече растенията навлизат във фенофаза първи възел. Това заяви проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт, който приключи с обследването на посевите с пшеница в Добричка област. По-студената пролет ще забави в известна степен развитието на пшеницата. 

Първо обследване: В какво състояние са есенниците?

В същото време ниските температури са „помощници“ на земеделските стопани. Студът спира развитието на болести, неприятели и плевели в есенните култури. „По полетата с пшеница се наблюдават само ефимерни плевели като врабчови чревца, великденче, а широколистните плевели и самосевките от слънчоглед още не са поникнали“, сподели наблюденията си проф. Киряков. 

Ученият съветва земеделските стопани да не бързат и да изчакат с третирането с хербициди.Нека да не гонят сроковете за вкарване на препарати, а да наблюдават дали има изобщо плевели. Ето, например миналата година по това време нямаше заплевеляване, защото имаше голяма суша, а сега няма, защото е студено“, посочва професорът.  

На този етап пшеницата вече е подхранена. Наблюденията на учения показват, че 70-80% от посевите са в много добро състояние и вече преодоляват среса след прегарянето от студовете. „Останалите 20-30% са в добро състояние заради по-слабата братимост към момента. Това са полета предимно в крайморските общини Шабла, Каварна, Балчик и в райони, в които имаше изразено силно засушаване през 2020 г.“, обяснява проф. Киряков.  

В момента пшениците са в във фенофаза начало на първи възел и в първи възел. Основното притеснение на стопани и учени е отново да не паднат температурите под нулата. Слани и студове дори от минус 4, минус 5 градуса биха се отразили негативно на растенията, подчертава проф.Киряков и обяснява че това носи „риск от поражения по конуса, тъй като пшеницата става чувствителна към ниските температури. Започва нарастване на стъблото, залагане на класа и студовете могат да създадат проблеми“.

По-хладното време забавя изпаряването на така ценната почвена влага. Растенията вече имат сериозен запас в слоя от 1,50 до 2 метра. Общо 1 млн. 200 хил. дка са площите с пшеница в Добричка област.