Мана, бяла ръжда, фомопсис, склеротиния са част от болестите, които са нападнали полетата със слънчоглед у нас. За това сигнализира доц. Галин Георгиев, селекционер в Добруджанския земеделски институт. Основната причина за това е неспазването на сеитбооборота, който трябва да е най-малко 4-5 години. 

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Между 15 и 20 % от маслодайната култура в страната е засегната от мана. „Ако не се спазва сеитбооборотът, винаги ще има такива проблеми и те ще се задълбочават. Това ще се отрази на добива, някои земеделски производители могат да получат до 20 % по-нисък добив”, предупреди за поредна година селекционерът.

Той не крие опасенията си, че ще дойде моментът, в който реколтата от маслодаен слънчоглед ще бъде сериозно компрометирана. Той посочи, че само правилната технология е в основата на успешното отглеждане на тази култура. Доц. Георгиев посочи за пример полетата на Добруджанския земеделски институт, в който при спазен сеитбооборот не се налага обеззаразяване на семена. „Сеем слънчоглед без да обеззаразяваме и въпреки това нямаме нито едно болно растение. Вече и фунгицидите, които се използваха до този момент, не действат на тази болест“, предупреди ученият. 

Предупрежденията му не спират до тук. У нас навлиза и бяла ръжда по слънчогледа. Болестта идва у нас от Южното полукълбо, най-вече Южна Америка. Фактор за появата на различни заболявания е не само неспазването на сеитбооборота, но и изборът на семена. Над 40 са хибридите слънчоглед, които се продават у нас и за които трябва да се знае точно какви характеристики и устойчивости имат.   

На този етап слънчогледовите посеви в Добричка област са в много добро състояние. Падналите дъждове осигуриха така необходимата влага за седмици напред. Доц. Георгиев нарече дъждовете в тази фаза от развитието на слънчогледовите растения „златни“. За следващата кампания Добруджанският земеделски институт ще излезе с 4 хибрида слънчоглед – два конвенционални, един експрес толерантен, един от технологията клиърфийлд плюс и с един сорт едросеменен слънчоглед за чоплене.