Очертава се трета поредна зима без снежна покривка. Към оскъдните запаси от почвена влага можем да добавим и топлото време през декември, което провокира пшеничните посеви да прораснат, т.е. да се издължат, коментира проф.Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в ГенералТошево. Ученият припомни, че в дните преди Коледа е имало температури от порядъка на 18-20 градуса, които са провокирали развитието на растенията. 

Отново обрат: Температурите скачат над нормата


Топлото време е изкарало част от земеделските стопани на полетата и някои вече са пристъпили към наторяване на посевите.

„В никакъв случай производителите не трябва да предприемат тези мероприятия, независимо от времето. Някои обаче бързат. Подхранването на пшениците допълнително ще активизира развитието им. Ако февруари се окаже студен, с ниски температури и силен вятър, става много опасно”, предупреди още проф.Киряков.

 

Той уточни, че по принцип земеделските стопани нямат право да торят преди 15 януари, но често, за да използват хубавото време, те предприемат тези стъпки по-рано.   


При падане на температурите до -15, -16 градуса и без снежна покривка съществува риск за 50 % от пшениците в Добруджа, допълни още ученият.

 

„Изпитанията в Лабораторния комплекс на института показват, че растенията могат да издържат до 48 часа при температури от -11 градуса. В полски условия и без сняг обаче оцеляването на пшениците е под въпрос”, разясни още проф.Киряков. 


Това е трета зима без сняг.

„2017/2018 имаше малко валежи, предходната се оказа без сняг и в почвата не се натрупа така необходимата зимна влага. Ако и тази зима не падне сняг, ситуацията ще стане доста сериозна”, обобщи още ученият.

До средата на януари няма да има валежи, а температурите ще тръгнат нагоре, сочат прогнозите на синоптиците. 


1 млн.245 хил.дка са площите с пшеница в Добричка област, които бяха заложени през есента на 2019 г.