Демонстрация на машини в опитното поле с царевица на Аграрен университет – Пловдив ни даде възможност да научим повече за учебно-опитната база от нейния ръководител – Русен Недев. 

Проф. Димитър Греков: Да се плаща и на декар, и на продукция

Висшето заведение разполага с 2000 дка. Най-големият обект е на Ягодовско шосе. Базата в село Брестник се грижи за 300 дка лозя и 200 дка овошки. В лозовите насаждения се отглеждат и съхраняват над 400 сорта грозде. Към тях работи учебно-винарска изба, където преподаватели и студенти изпробват различни технологии, вина, сортове.

„Имаме и три ферми – птицеферма с кокошки, токачки, патици. В овчарника отглеждаме Бели и Вакли маришки овце върху пасища с електропастири. В кравефермата имаме телета и юници, които също са автохтонни породи“, разказва Русен Недев. 

От 1994 г. функционира и Демонстрационен център за биологично земеделие. Растениевъдната продукция е сертифицирана и включва зеленчуци, лимец, ръж.

„Всичко, което колегите преподаватели не усвоят като земя за своите опити и работа със студентите, ние имаме за задача да го оползотворим. Не отдаваме земята под наем. Освен да осигурим учебната и научната дейност ние самозадоволяваме нуждите на нашите животновъдни стопанства“, обяснява ръководителят на базата.

От миналата година с подкрепата на ръководството той и колегите му се пробват не просто да продават ябълки или сливи например на ниска пазарна цена, а да изработват продукти и да добавят стойност. 

„Направихме сок от ябълки при един производител в Кричим, студенопресован, без вода, консерванти или добавена захар. Произвеждаме и мармалад от ябълки, а тази година ще пробваме със сини сливи. Имаме предложение да отворим щанд с продукти в магазин, който е на наш терен и плаща наем на университета“, споделя Недев.

Самият той е агроном по образование. Всяко звено от учебно-опитната дейност на университета има свой ръководител. Сред тях има професори, зоотехници, агрономи. Имат идеи за развитие, за които, надяваме се, да имаме още поводи да пишем.