Овошките все още са в дълбок покой. До 10 февруари няма опасност да се провокират, ако има затопляния, стига да не са много продължителни.


Това сподели за Агри.БГ проф. Аргир Живондов, бивш директор на Института по овощарство в Пловдив във връзка с читателски запитвания за опасността от променливите температури през месеца. 

„До 10 дни затопляне няма да е опасно и провокативно за овощните култури, но след 10 февруари ще ги възбуди. Температурите от минус 1 до минус 10 градуса са благоприятни, така няма измръзвания, а дърветата вземат необходимото им от зимния студ“, каза още ученият. 

„Студеното време е предпоставка за един добър цикъл в началото на вегетацията през пролетта, тъй като за овошките е много добре да има дълбок зимен покой. Сериозни измръзвания може да има след минус 18 – минус 25 градуса. Такива температури засега няма, най-ниските са между минус 5 и минус 7. Колкото е по-дълбок покоят, толкова по-късно ще се събудят дръвчетата“, коментира и Цветан Цеков, председател на Националната браншова камара „Плодове и зеленчуци“. 

Той е категоричен, че със сигурност една студена зима е по-добра от топло време в началото на годината. В този случай има опасност градините да бъдат подлъгани, особено в по-южните райони, както се случвало в предишни години, когато след по-ранен цъфтеж производителите загубиха реколти. 

Овощарите очакват през новата година да няма измръзвания, да паднат достатъчно дъждове и да разполагат с вода за напояване. 

„Искаме само да не ни се пречи от климата и от институциите. Всеки български производител се надява да произвежда, а не да разчита на подпомаганията. Това е в противовес с често разпространяваното твърдение, че българският земеделец работи само за субсидии. Искаме да произвеждаме, да си продадем продукцията на добра цена и да получим приходите, които за които сме работили през цялата година“, категоричен е производителят на биоплодове.