Уасабито е едно от най-трудните за отглеждане растения. Културата е доста взискателна към околната среда, температурата и влажността. За да получите реколта, трябва да изчакате две години. Ако обмисляте да пробвате да отглеждате уасаби, следващите редове ще са ви от полза, информира изданието AgroXII.

Екзотика: В очакване на новата реколта от физалис

Уасаби – едно от най-печелившите растения на планетата

Един от материалите в BBC е посветена на канадския специалист Брайън Оутс, който се е посветил на създаването на първата промишлена ферма за уасаби в Северна Америка.

Десетки други фермери в САЩ и Канада са се опитвали да отглеждат растението, но почти винаги са претърпявали неуспех. Причината е проста – както споменахме по-горе, повечето експерти определят уасабито като най-трудното за отглеждане растение в света, когато се стремим да го отглеждаме в промишлени мащаби.

Какво кара Оутс да проявя упоритост и въпреки всички провали да създаде промишлена ферма? Отговорът е прост – цената. Килограм уасаби струва около 160 долара. По този начин културата се превръща в една от най-печелившите на планетата.

Какво трябва да знаем за отглеждането на уасаби?

Растението най-добре се развива при температури, които нощем достигат до 7 градуса по Целзий, а през деня – 24 градуса. Температурните скокове не се отразяват добре на уасабито. Затова ако живеете в област с променливо време, то погрижете се да имате отопляема оранжерия.

Най-добрият вариант – отглеждане в контейнер. При захлаждане ще ви е по-лесно да го защитите.

Уасабито предпочита сенчестите места. Почвата трябва да е рохкава и плодородна. При подготовката на редовете създайте веднага 25 см горен слой, богат на органика, и добре напоете с вода.

Обърнете внимание на любопитен факт за уасабито. Неговото местообитание в Япония е в руслото на реките. Уасабито обаче не е водно растение. То не обича да се намира в застояла вода.

Извод: добро дрениране, влажна почва, но не и със застояла вода. pH на почвата трябва да бъде 6 или 7.