Едва ли служебният екип в Министерството на земеделието ще има достатъчно време, за да прави генерални промени в политиката на управление на земеделския отрасъл. Все пак той има амбицията да остави законодателни инициативи и стратегии в някои сектори, сред които този на тютюна.

Еднодневни трудови договори – вече и за тютюна

„Тютюнопроизводството е тежък сектор, на който ще бъде обърнато внимание“, обяви преди седмица земеделският зам.-министър Явор Гечев в Пловдив. Министър Бозуков също нееднократно е заявявал същото, включително по време на предишния си служебен мандат.

Голяма част от самите производители обаче вече не са оптимисти, че ще има промяна за добро. Сред тях е Иван Сабахлъков, председател на Сдружение „Басма“ и земеделски производител от Хаджидимово. 

„Бях голям оптимист за мястото на българския тютюн на европейския пазар. Лично аз вкарах сорта „Гръцка басма“, защото беше по-високо платена и конвертируема на пазара. След това нямаше никаква реакция от държавата, че това е начинът. Хора, които унищожиха отрасъла, продължават да казват, че ще го развиват“, негодува Сабахлъков пред БНР. 

Докато чакат Европа дали ще одобри продължаване на преходната национална помощ за тютюнопроизводителите, но с нова референтна 2018 година, те търсят възможности за дългосрочни и сигурни пазари навън.

„Международните компании правят предварителните си тригодишни програми – какви тютюни им трябват, с какви качества, от кои региони на света. Поискахме от тях отговори относно поддържането или увеличаването на обема на закупуване на тютюнева суровина от ЕС, защото се нуждаем от дългосрочна стратегия“, коментира Цветан Филев – председател на НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн (ELTI).

Той цитира данни, според които 133 хиляди тона е производството на тютюнева суровина за 2020 г. в рамките на ЕС. Това са само около 3% от световното тютюнопроизводство. 

„Остават около 20 хиляди тона неизкупени към настоящия момент, които са ни проблем – не в България, а в други страни членки на ЕС. Надявам се, че мултинационалните компании проявиха разбиране, че това трябва да бъде компенсирано и че тютюнът, който смятам, че е много качествен, трябва да бъде изкупен“, категоричен е Филев. 

Едно облекчение за производителите, което се въведе тази година, е възможността за сключване на еднодневни трудови договори за сезонни работници. За първа година те получиха и два месеца отсрочка за вписване в регистъра по Закона за тютюна – до 29 май. Дали това обаче ще е достатъчно за фермерите да не се отказват, предстои да разберем.