Ден преди да се проведе Консултативният съвет по тютюна Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 (НАТ-2010) входира в деловодството на земеделското министерство писмо с искане за допълнение на дневния ред.

2020 г. в селското стопанство: Тютюнопроизводство

По план на онлайн заседанието трябваше да се обсъждат изкупната кампания от последната реколта и преходна национална помощ за тютюн – кампания 2020 г. Ето че от НАТ-2010 настояват да се включи още една точка, а именно тютюнопроизводители, отглеждали тютюн през стопанската 2020 г., да получат възможност за участие по схема de minimis. 

Срещата с държавните експерти е насрочена за днес, 26 януари, от 10:00 часа. От браншовата организация настояват опцията за извънредно държавно подпомагане за сектора да бъде подложена на дебат.

На Консултативния съвет по традиция се гласуват и определят единичните ставки по сортови групи тютюн по схемата за предходна национална помощ (ПНПТ) за Кампания 2020. А относно новия програмен период на ОСП от Асоциацията коментират следното:
 
„Най-важна е подкрепата на малки и средни земеделски производители, отглеждащи тютюн, през новия програмен период на ОСП на ЕС 2021 – 2027”, подчертават от НАТ-2010.