Огромни количества тютюн чакат да бъдат изкупени, но това още не се случва. Кампанията в Сливенско още не е започнала, показа проверка на Фермер.БГ в котленското село Ябланово. Там стопаните се надяват всеки момент, лицензираната фирма, с която имат договори, по-бързо да започне изкупуването преди да има щети върху изсушените и балирани вече листа.

В други краища на страната, където е започнало изкупуването, производителите се оплакват, че цените са ниски, а търговците несправедливо ги ощетяват като казват, че листата са влажни и затова смъкват цената на балата.У нас има около 40 лицензирани изкупвачи. В зависимост от сорта цената за килограм варира от 2,50 до до 6-7 лв., твърдят производители от различни региони. Схемата по която биват ощетявани е следната: в началото фирмите започват да изкупуват продукцията на малко по-високи цени, за да привлекат хората и те да започнат да дават тютюна. Като видят, че започват да предават тютюна, намаляват цената и тогава хората се отдръпват. Цената стои на това ниво за известно време, след което пак се вдига, което подсказва, че може би и сред тези фирми има картелни сделки. „Нямаме на кой да се оплачем, няма кой да ни брани и защитава. Тютюнът започва да мухлясва, нямаме пари за хляб и тогава си казваш по-добре да го дадеш за 3.00 лв., защото утре може да не ти го вземат и на толкова”, коментираха още тютюнопроизводителите.

Екип на Фермер.БГ посети село Ябланово за да види как живеят производителите на тютюн и най-вече дали са си намерили алтернатива като гледат животни или са научили занаяти, както бяха посъветвани от властта. 200 семейства в селото разчитат да оцелеят единствено от производството и продажбата на тютюна.  В района се отглежда най-качественият ориенталски тютюн, Повечето обработват средно между 2 и 3 декара. Там 180 души имат договор с фирма "Сокотаб България", от която досега са били доволни. При тях и в техните ниви с тютюн редовно ходят специалисти на компанията, които ги консултират в отглеждането и през цялото време следят качеството на растенията за да са сигурни, че ще купят висококачествен материал.

„Нямаме друг поминък. По цял ден чукаме и ровим камъните. Това правим от 20 години и нямаме алтернатива“, оплакаха се стопаните в голямото село. Те са готови да излязат по пътищата и да протестират срещу държавната политика за този сектор. „Положението ни е страшно. Искат да унищожат хиляди семейства. Ние сме най-многобройни в Европа. Държавата печели много от нас, не разбираме защо иска да ни ликвидира“, викаха още мъжете, които в студения ден говориха за бъдещето си, изглеждащо твърде неясно.

Хората се притесняват от сегашната ситуация и сравняват, че са в лабиринт, от който няма измъкване. Сигурни са, че политиците не са чак толкова загрижени за тях, както се правят пред камерите. „След като ни употребят и излъжат наново ще ни забравят“, беше тяхната равносметка.

Страната ни допринася с над 72% от произвеждания в ЕС ориенталски тютюн. През тази година родните производители получиха за последен път държавни субсидии. България е последната и единствена за 2010 г. страна от съюза, която изплати държавни помощи за произведената през м.г. тютюнева реколта. Те възлизат на 116 млн. лв.

Като част от реформата на Общата селскостопанска политика през април 2004 г. съветът на министрите на земеделието реши да реформира сектора на суровия тютюн.
Реформата се извършва в две фази - преходна фаза (2006-2009) и втора фаза (2010 и след това):

Между 2006 и 2009 г. страните-членки можеха или напълно да разкъсат връзката между производството и финансовата помощ за тютюневия сектор сектор или да продължат да свързват до 60% от помощта с производството. Във втория случай оставащите 40% от помощите трябваше да бъдат разделени от производството. Това означава, че производителите на тютюн получават помощ за дейности, различни от отглеждането на тази култура.

От 2010 г. нататък всички европейски страни и регионите им трябва напълно да разделят производството от помощта. 50% от субсидиите за тютюневия сектор трябва да бъдат включени в схемата за единното плащане. Останалите 50% отиват за засилване на програмите за развитие на селските райони, особено за развитие на районите, в които се произвежда тютюн. В момента в Програмата за развитие на селските райони в България не са предвидени преки мерки за подпомагане на преминаването от отглеждане на тютюн към други култури.

Междувременно депутатите приеха предложението на ГЕРБ за либерализиране продажбата на суров тютюн с промени в Закона за тютюневите изделия. Според новия закон за тютюна,  тютюнопроизводители ще се обединяват в асоциации и в различни групи, които ще могат да предлагат по-големи количества тютюн на външния пазар. Законът придвижа премахване на лиценза на фирмите, които се занимават с изкупуване на тютюн, за да се либерализира пазарът. В бюджета за 2011 не са предвидени пари за национално доплащане на тютюнопроизводителите.

В Министерство на финансите днес ще се проведе среща между представители на тютюнопроизводителите, министър Симеон Дянков и министър Мирослав Найденов.

 

ВИЖ ВИДЕО НОВИНАТА:

тютюн

 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!