Тютюнопроизводителите искат второ едномесечно удължаване на срока, в който могат да се впишат в националния регистър, съобщиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010).

Какви директни плащания предстоят и какви заявления се приемат през месеца?

Липсата на регистрация води до риск от финансови загуби, припомниха от браншовата структура и добавиха, че настояват вписването в регистъра на тютюнопроизводителите да бъде възможно до 31 май 2021 г.

“Аргументите на искането ни са свързани с това, да се даде възможност на всички тютюнопроизводители да набавят необходимият набор от документи, нужни за регистрацията, в това число - договор с търговски оператор за 2021 г.; документ, доказващ правно основание за ползване на земеделска земя за отглеждане на тютюн през 2021 г., както и предавателно-приемателен протокол или фактура за реализирани количества тютюн от реколта 2020 г.”, пишат от НАТ-2010 в писмото си до земеделското министерство.

Първоначалният срок, който беше обявен за регистрация в националния регистър беше до 31 март. Той обаче почи всяка година е недостатъчен и затова за пореден път, срокът беше удължаване до края на април. Оказва се обаче, че и този срок е твърде кратък за производителите.

По думите на асоциацията, практиката сочи, че около 20% от тютюнопроизводителите не се регистрират, като това означава, че  на практика тези фермери отглеждат суровината незаконно.

Преди време председателят на асоциацията Цветан Филев коментира, че все още няма санкционирани, но невписаните рискуват да останат без национално подпомагане, ако Брюксел одобри то да продължи и в следващия програмен период, но с референтна дата 2018 година, уточни Филев.