Изкупната кампания за предходния стопански цикъл на тютюна у нас завърши в края на януари. След пълното ѝ приключване търговските оператори сключват предварителните договори с тютюнопроизводителите за настоящата стопанска година.

 ДФЗ: Изплатени са над 75,6 млн. лв. преходна помощ за тютюна

С това основание, позовавайки се на Закона за тютюна и тютюневите изделия, от бранша изпратиха писмо до Земеделското министерство, с желанието срокът за регистрация в Регистър 2020 да бъде удължен с един месец. 

Пред Агри.БГ председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010), Цветан Филев сподели, че стопаните имат нужда от време, за да сключат предварителните си договори и да оформят нужната за Регистъра документация.

Цветан Филев: „Имаме два основни аргумента: Първиятпо този начин даваме възможност за регистрация на по-голям брой земеделски стопани, желаещи да се занимават с тютюнопроизводство през стопанската 2020 година.

Към настоящия момент им липсват предварително сключени договори с търговски оператори, което означаава и предварително осигурен пазар за суровината. Този елемент в развитието на нашия сектор не е проблем, но сега търговските оператори обхождат районите и чак тогава ще преминат към договаряне.

Когато нашите производители си набавят документ, доказващ правното основание за площта, която възнамеряват да засадят с тютюн, тогава ще имат възможност да се включат в Регистъра за тютюнопроизводителите.
 

Вторият ни аргумент е, че така ще се даде възможност на системата за регистрация по общинските служби „Земеделие“ да сработи. Някъде имаше проблеми с пароли, с нетръгване на системата...Смятаме че с удължаването на срока, тези детаили ще се изчистят.“

77 млн. лева взимат тютюнопроизводителите за Кампания 2019

Законът за тютюна и тютюневите изделия дава възможност на земеделския министър два пъти с по един месец да удължи срока за регистрация на производителите при необходимост. Разписаният срок засега е до 31 март.

Тазгодишният срок трябва да бъде удължен до края на април, искат от бранша.

Миналата година те също се възползваха от възможността за удължаване по закон. Според Филев след това повторно отлагане с един месец няма да се наложи.

Цветан Филев: Само за периода 1 януари – 30 ноември 2019 г. в хазната на Република България бяха внесени над 2,500 млрд. лв. от налози върху тютюневите изделия, за които ние, тютюнопроизводителите, произвеждаме тютюневата суровина. Затова се налага да имаме такава частична регулация и качествен Регистър, за да спазим закона и да работим „на светло“.

Тютюнът - 20 години една и съща изкупна цена

Идеята на регистъра е да се знае на какви площи се засаждат тютюните от четирите сортови групи, колко производители се занимават с тютюнопроизводство и какви обеми се произвеждат.

На базата на сключените предварителни договори става ясно кой изкупува тютюневата суровина и накъде тя се насочва.

Така се осъществява контрол по веригата "производители на тютюн - преработватели - производители на акцизните изделия".

Тютюнопроизводителите очакват, че министър Десислава Танева ще разпише удължения срок до края на тази седмица.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ДФЗ: Тръгва помощ за застраховане на продукция с бюджет 1,5 млн. лв.

Подмярка 4.3 за напояване – старт в края на март

Лична кауза води агроном до отглеждането на лешници