Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) настоява да свикване и провеждане на Консултативен съвет (КС) по тютюна към ресорното ведомство до края на месец януари 2021 г. 

Малко по-подробно: Индикативните плащания от ДФЗ до края на Кампания 2020

Главната причина е гласуване и определяне на единичните ставки по сортови групи тютюн по схемата за предходна национална помощ (ПНПТ) за Кампания 2020. 

До 20 януари се очаква да приключи изкупната кампания на тютюна в Североизточна България. 

“Към момента около 5% са нереализираните количества от двете сортови групи тютюн - „Каба Кулак“ и „Бърлей“. Непродаден тютюн има в общините Каолиново, Венец, Дулово, Главиница, Кубрат, Тутракан и Завет в областите Шумен, Силистра и Разград”, обясниха от НАТ-2010.

2020 г. в селското стопанство: Тютюнопроизводство

По техни данни между 5 и 10% е по-висока средната изкупна цена за сортовата група „Каба Кулак“, в сравнение с миналата година. 

“Стопаните реализираха суровината на цени между 5,80 лв/кг и 6,20 лв/кг, а сортовата група „Бърлей“ задържа миналогодишната си цена – 3,30 лв/кг. Към момента няма забавяне в изплащането на тютюна”, увериха от асоциацията.

Почти напълно е изкупен и тютюна от дребнолистната сортова група „Басми“ в области Хасково и Кърджали, а в Благоевградско изкупната кампания е към края си. 

Именно затова е от изключително значение за тютюнопроизводителите да бъдат формирани ставките по ПНПТ, за да може изплащането на помощта да бъде според заложения индикативен график. Според него сумите трябва да бъдат преведени на производителите между 10 и 20 февруари 2021 г.

Наред със ставките по преходната национална помощ, в дневния ред на КС, е заложена и темата за мястото на тютюна в бъдещия период на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС в периода 2023-2027 г. 

Както Агри.БГ вече писа, ПНПТ се удължава, по предложение на България, с две преходни години - 2021 и 2022 г., в които стопаните ще получават помощта при настоящите условия.