Създаване на интербраншова организация между Асоциация на тютюнопроизводителите в Европа (UNITAB) и Асоциацията на преработвателите на тютюнева суровина в Европа (FETRATAB). Такова е желанието на тютюнопроизводителите, което ще бъде разгледано през месец март. Това стана ясно по време на изпълнителния комитет на UNITAB в Париж, който се проведе на 27 януари 2017 г., съобщи председателят на Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и президент на UNITAB Цветан Филев за Фермер.БГ.
 
 
 
„Такъв феномен досега не се е случвал в никой бранш от земеделието на европейско ниво. Надявам се, може би, в рамките на месец май да бъде учредена такава асоциация“, обясни Филев.
 
По думите му тази организация ще разбира проблемите в сектора и ще има ясно начертани действия и визия за развитие на бранша, в това число осигурен пазар от 3 до 5 години, по предварително утвърдени критерии на тютюневата суровина. 
 
През месец март ще бъде дискутирано още и финансирането на сектора в Общата селскостопанска политика след 2020 г. 
 
„Нашето желание е тютюнът да бъде равнопоставен на всички други браншове и подотрасли, а не както досега биваше дискриминиран. Именно за това ще настояваме пред ЕК, ЕП и Съвета на Европа.“, категоричен е той.
 
Световната здравна организация прилага лоши хватки към сектор „Тютюн“, хубавото е, че като че ли този фокус се измества от тютюневия бранш и погледа се премества към създаване на рамкова конвенция за контрол на алкохола, смята Филев.
 
„Имаме информация, че вече е в ход създаването на такава процедура за рамкова конвенция за контрол на алкохола“, коментира той.
 
 
На изпълнителния комитет на UNITAB, който се проведе на 27 януари 2017 г. в Париж, Франция, участие взеха всички държави-членки от ЕС.  
 
„Всички представители на страните-членки на ЕС определиха конгреса като крайъгълен камък за развитието на сектор „Тютюн“ оттук нататък. На този конгрес бяха идентифицирани проблемите на европейските тютюнопроизводители и бяха начертани стратегии за възраждането на европейското тютюнопроизводство“, разказа президентът на UNITAB.
 
В конгреса участие взе и бившият министър на земеделието и храните Десислава Танева. 
 
„Трябва да отбележим, че в предишни конгреси това не се е случвало. Държавите-членки определиха присъствието на министъра като добро. Те дадоха равносметка за това, че сектор „Тютюн“ в България има добра комуникация и добро сътрудничество с ведомството и се надяват тази инерция и загриженост да бъде пренесена и в Европа“, каза Цветан Филев.