Тютюнът да излезе от рамката на дискриминационното отношение. Това бе една от темите, които бяха дискутирани по време на работна среща между Европейската междубраншова организация на суровия тютюн в Европейския съюз (ELTI) и заместник-председателя на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент Паоло ди Кастро. Форумът се състоя на 31 август в Брюксел, съобщиха за Фермер.БГ.
 
 
„Като крайна цел за сектор „Тютюн“ на европейско ниво, в това число и българското тютюнопроизводство, целим в новата ОСП, да излезе от рамката на дискриминационното отношение и да бъде равнопоставен на останалите земеделски култури от сектора“, коментира за Фермер.БГ президентът на UNITAB – Европа, председател на НАТ-2010 и вицепрезидент на ELTI Цветан Филев.
 
Той припомни, че през програмният период 2007-2013 г. е имало европейско финансиране на тютюна за всички държави членки на ЕС, но без България. През 2014 г. прекратиха субсидирането към другите европейски страни, а у нас никога не е имало такова.
 
„Стига толкова дискриминация. Работим в посока за намиране на мястото си сред останалите браншове. Не искаме тютюнът да бъде привилигирован, но не желаем да продължава и неговата дискриминация. Тютюнопроизводството се развива в региони с огромни специфики, в нископродуктивни почви, с наклонени терени и т.н. Това е културата, която дава възможност на населението в тези части да се препитава“, каза още Филев.
 
 
В работната среща от страна на тютюневия сектор участваха президентът на ELTI Дженаро Масиело, вицепрезидентите Цветан Филев и Доменико Кардинали, както и изпълнителните секретари Франсоа Ведел и Карло Сакето. Филев бе придружен от първия секретар в постоянното представителство на България в ЕС (ППРБЕС) Георги Ралчев.
 
„Самият факт, че водим диалог на такова високо ниво, е знак за желание. В лицето на МЗХГ виждаме и положително отношение към сектора“, допълни вицепрезидентът на ELTI.
 
Председателят на НАТ-2010 припомни, че годишно в държавната хазна постъпват близо 2 млрд. лева от акцизи в тютюнопроизводството.
 
„Като земеделска култура тютюнът е достатъчно наблюдаван и регулиран, за да го лишим и от възможността да бъде равнопоставено субсидиран, в сравнение с другите култури. Не е справедливо. Това беше и идеята ELTI да организира среща в ЕП. Предстоят и други форуми на национално и на европейско ниво, като крайната цел е бъдещата ОСП да даде възможност на тютюнопрозводителите да живеят достойно и нормално“, заключи Цветан Филев.
 
Президентът на UNITAB припомни, че за бъдещето на ОСП, тютюневият сектор държи на стабилен бюджет по първи стълб и непроменен втори стълб.