Гръцките производители на тютюн са на прага на новия сезон. Тече активна подготовка на тютюневите семена. Процесът отнема много време и изисква специална техника в зависимост от сорта. Сеитбата тази година ще започне в края на февруари.

Тютюнопроизводителите получават над 76 млн. лв. до 29 февруари

Ситуацията с производството на тютюн в страната не е добро – както по отношение на продажните цени, така и откъм пазарно търсене. Вече 20 години цената на кг готова продукция остава непроменена, пише ypaithros.gr.

Все повече производители са на възраст над 60 години. Младите са твърде малко. Отглеждаме тютюн, без да очакваме сериозна промяна на цената, споделя гръцки производител. 

Традиционно договарянето с тютюневите компании в южната ни съседка започва в края на март и началото на април. Надежда за по-добра изкупна цена обаче няма. Друг фактор, който възпира развитието на тютюнопроизводството в Гърция, е капризният климат. През последните две години той съществено усложни работата на земеделския производител. 

През новия сезон се очаква обработваемите площи с тютюн да намалеят. Ниските цени и несигурността при реализирането на готовата продукция отказват все повече фермери.

Тютюневата индустрия в миналото бе ключова опора на гръцката икономика и един от най-добре развитите експортно отрасли. Ситуацията коренно се промени след закриването на ред предприятия.

Експортният потенциал на Гърция намаля. Делът на гръцкия тютюн възлиза на 1,20% от световния износ, който се оценява на 484 млн. евро през 2017 г.

По-голямата част от експорта на тютюн от Гърция е насочена към други европейски пазари, както и към Китай, Корея и САЩ. 

Преди няколко дни Европейската комисия възстанови на южната ни съседка около 280 млн. евро. Това е сумата, която Брюксел взе от бюджета на Гърция с твърдението, че тя незаконно е била изплатена в качеството на субсидии за пасища в нарушение на законодателството на ЕС.

След като Гърция оспори санкцията в Съда на Европейския съюз, тя успя да докаже, че в страната действат няколко критерия за пасищата, които са по-различни от тези в Централна Европа.