Йелена Попович e възпитаничка на Аграрния университет в Нови Сад. Тя живее в село Маглич. Днес успешно развива своето биостопанство, следвайки стъпките на своя дядо. Още докато младата жена следва „Агроикономика“, паралелно с това прилага знанията си в земеделието. От 3 години е посветена на биологичното производство, информира Agromedia.rs.

История на биологичното земеделие: От 1924 г. до днес

В градината си в село Маглич Йелена отглежда различни култури, изпълнявайки всички земеделски работи с много усърдие. Любовта си към земята дължи на своя дядо, на когото е помагала в градината в детските си години.

Когато дядо й почива през 2016 г., Попович се зарича, че няма да позволи трудът на дядо й да отиде на вятъра. Тя продължава оттам, където той спира.

„Заложих на биологичното земеделие, защото земята в градината не беше третирана с химикали от няколко години. Същата година поръчах разсад от малини , изчистих по-голямата част от градината и засадих ягоди . На следващата година купих оранжерия и започнах да отглеждам зеленчуци: домати, краставици, чушки, лук, спанак. Тъй като забелязах голям интерес на хората към биологични продукти, реших да купя друга оранжерия и да разширя производството“ , спомня си Йелена Попович.

Успехът на младата земеделска производителка се дължи не само на натрупаните ценни знания, учейки в университета и четейки книги за биологичното земеделие, но и на прилагането на знанията в работата на полето.

Природата има релаксиращ и успокояващ ефект върху мен. Тя отвръща на всички усилия, които полагате, чрез вкусни плодове, казва Попович.

От известно време фермерката може да се похвали и с успех на пазара. Клиентите й знаят, че тя продава здравословна храна, която не е третирана с химикали.

„Започнах да продавам преди четири месеца, защото имах твърде много запаси, които да използвам само в семеен кръг. Втората причина е, че исках да предложа на хората нещо по-здравословно и по-добро . Правя предимно сиропи, ликьори и конфитюри от органично отгледани малини и засега съм много доволна от резултатите и оценките на хората“, споделя Йелена.

Освен че се занимава с биологично производство, друга голяма нейна любов е събирането на лечебни билки и гъби. Обожава да приготвя вкусни ястия от здравословни храни и затова има собствен блог, посветен на здравословното хранене. В него споделя рецепти, в които няма бяла захар, бяло брашно и маргарин.

„Всяко растение, което използвам, произвеждам или събирам в природата, го описвам в моя блог, така че хората да разберат защо е здравословно и как може да се използва в гастрономията“, обяснява Йелена.

Двадесет и петгодишната Йелена Попович е убедена, че с последователност, упорит труд и силна воля всеки може да постигне това, което иска. Тя осъзнава многото предимства от земеделската работа и е отличен пример за това как младите хора с постоянство и желание могат да използват големия потенциал, който тази индустрия предлага.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как го правят: Покривни култури в битката с почвената ерозия

Търси се: Най-успешният млад фермер в Европа

Батман и Супермен са хит сред производителите на домати