От този месец най-голямата стрийминг платформа налага забрана за канали и излъчвания на хазартна тематика. В следващите редове ще разберем защо и какво се случва.

Забрана за хазартни стриймове - кога и как? 

Както може би сте чували вече, гиганта за стрийминг платформи Twitch въвежда рестрикции за съдържание свързано с хазарт и залагане. За съжаление много скоро igri-rotativki.online няма да има възможност предавания на живо за слот машини в Twitch.tv., но все пак ще може да намирате интересна информация и на самия сайт. 

Платформата обяви, че ще забрани стрийминг на не лицензирани „хазартни сайтове, които включват слотове, рулетка или игри със зарове“ като финално решение. Промяната в политиката на Twitch, влиза в сила на 18 октомври и ще се прилага за сайтове, които не са лицензирани нито в Съединените щати, нито в други юрисдикции, които осигуряват адекватна защита на потребителите“. Това решение не е толкова изненадващо, след като на 18 септември тази година на бял свят се появи огромен скандал със стриймъра Sliker, който е обвинен, че е измамил колеги стриймъри със стотици хиляди долари, за да поддържа хазартните си навици. Много известни стриймъри се обединяват срещу него, а някои дори разказват как са били измамени. В резултат на това се започва петиция за забрана на съдържание свързано с казина в платформата. Кой е Silker и какво точно се е случило ще разберем сега.

Какво провокира Twitch?

Sliker е най-известен със своите канали в платформата, които имат над 400 000 последователя. Дори и в периода, в който Twitch все още са позволявали съдържание свързано с хазарт, той не е излъчвал голяма част от казино сесиите си. Според източнициSilker, чието истинско име е Абрахам Мохамед, е спечелил над 200 000 щатски долара, мамейки своите последователи в стрийминг платформата и ги е използвал за хазарт. В началото Silker e молил своите абонати да му дадат на заем пари, като измислял различни оправдания. На някои казвал, че банковата му сметка била временно блокирана, на други, че Twitch не обработвали плащанията навреме, а имал кредити и не искал да си развали кредитното досие. Sliker, отговори на обвиненията, отправени срещу него и потвърждава в скорошно излъчване на Twitch, че е взел пари от множество стриймъри и зрители на Twitch. Той правил това за да плаща за хазарт, повечето от които все още не е изплатил. Със сълзи на очите той потвърждава обвиненията и се извинява за грешките си, като обещава да върне заемите. 

Във вторник вечерта Twitch обяви в официалният си профил в Twitter, че "ще забрани стрийминг на сайтове за хазарт и казина, включващи слотове, игра на рулетка или игри със зарове, които не са лицензирани САЩ или пък в някои други юрисдикции, които да предоставят необходимата защита на потребителите", започвайки от октомври. Направено е изключение за уебсайтове, които са  посветени на спортни залагания, фентъзи спортове и покер. С вземането на това решение ще се спрат лошите и нелегални практики да се играе нелегален хазарт чрез платформата. Преди забраната стриймърите посещават уебсайт за хазарт и обменят реални пари за крипто валута, която след това могат да използват, за да залагат на прости хазартни игри като слотове и рулетка. Всичко това се случва на живо и се излъчва в техните канали, а техните абонати следят и даряват средства, за да може стрийма да продължи по-дълго. 

Какво следва?

Много хора подкрепят решението на Twitch и твърдо застават зад тях, тъй като платформата е посещавана от много непълнолетни хора и така се намалява риска да се пристрастят към хазарта. Естествено има и много, които се бунтуват и то с причина. На платформата има стотици покер играчи, които показват като съдържание как играят, и това е основният им начин за изкарване на прехраната. Независимо от различните гледни точки измамата на Sliker и бана на хазарт са факт. От тук насетне може само да гадаем, дали има шанс нещо да се промени и ръководството на Twitch да размисли.