Турция стана 8-ият по големина производител на домашни птици в света. През 2016 г. страната е произвела около 2 млн. тона птиче месо, съобщава meatinfo.ru.

Топ 10 износители на прясно и замразено пилешко месо

В края на миналата година в света са произведени 89,5 млн. тона птиче месо, сочат данни на Международната организация по прехрана и земеделие (ФАО), ООН и Турската асоциация на производителите на птиче месо (BESD -BİR).

САЩ са най-големият производител с обем на производство 18,3 млн. тона, което съответства на 20,4% от световното производство на птиче месо. Следват Бразилия (13,6 млн. тона), Китай (12,7 млн. тона), Европейски съюз (11 млн. тона), Индия (4,2 млн. тона), Россия (3,8 млн. тона), Мексико (3,3 млн. тона), Аржентина (2,1 млн. тона). След Турция са Тайланд (1,8 млн. тона) и Индонезия (1,6 млн. тона).



Производството на птиче месо в Турция, което през 1990 г. възлизаше на 162 569 тона, достигна 662 096 тона през 2000 г., 1,4 млн. тона през 2010 г. и почти 2 млн. тона в края на 2016 г. Това означава, че в периода 1990-2016 г. то е нараснало 12 пъти и 3 пъти за периода 2000-2016 г.

Потреблението на пилешко месо на глава от населението в Турция, което възлиза на 2,87 кг през 1990 г, се е увеличило до 5,02 кг през 1995 г., 9,74 кг през 2000 г., 13,61 кг през 2005 г. и 17,82 кг през 2010 г.

През 2016 г. този показател е вече 21,94 кг.

От друга страна потреблението на пуешко месо, което възлиза на около 0,01 кг през 1990 г., достигна 0,34 кг през 2000 г., 0,63 кг през 2015 г. и 0,56 кг през 2016 г.

Потреблението на птиче месо на глава от населението в Турция през 2016 г. възлиза на 23,24 кг.