Сделката за износа на зърно от Украйна би могла да доведе до спиране на огъня между Русия и Украйна. Това смята Турция, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на изказване на турския президентски говорител Ибрахим Калън.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

"Не искам да прозвуча прекалено оптимистично, но това зърнено споразумение всъщност може да положи основите за доверие, което може да доведе до възобновяване на преговорите за прекратяване на огъня, за размяна на военнопленници, може би, дори за мирно споразумение", каза Ибрахим Калън в интервю за CNN, цитиран от БНР. 

Интервюто идва след като на 22 юли в Истанбул беше подписано споразумение за деблокиране на три украински пристанища за износ на зърно и други селскостопански продукти. Украинският министър на инфраструктурата Aлександър Кубраков и руският министър на отбраната Сергей Шойгу подписаха отделни, но идентични споразумения с ООН и Турция.

Ибрахим Калън посочи, че е твърде рано да се прогнозира какво може да се случи. Но по думите му е важно споразумението да бъде надградено. Калън призова международната общност не само да похвали постигането на споразумението за зърнения коридор, но и да се опита да го надгради чрез положителни стъпки.

По отношение на руския удар в събота по украинското пристанище Одеса Калън каза, че Турция е в тесен контакт както с Москва, така и с Киев.

"...подобни нападения трябва да бъдат избягвани и ние ще следим много внимателно", каза той и добави, че Анкара подтиква всички страни да зачитат споразумението.

По думите му доставките на зърно не само са в интерес на Русия, но "също и в интерес на световните пазари в контекста на продоволствената сигурност".

"Надяваме се първите кораби да започнат да плават през следващите една-две седмици. Колкото по-скоро, толкова по-добре, естествено. Но зависи колко бързо руската и украинската страна ще са готови да започнат да изпращат своите кораби", каза Ибрахим Калън.

Калън добави, че ако Украйна помоли за помощ Турция, Анкара ще е готова да помогне и да разчисти коридора. "...но засега изглежда те се справят сами", добави той.

Междувременно стана ясно, че руски удари поразиха отново райони на Одеска област и пристанището на Николаев. Тази нощ имаше и удари по втория по големина украински град Харков на североизток, докато продължават и сраженията за овладяване на Бахмут и Славянск в Донецка област, пише Дневник.

Съединените щати изразиха безпокойство от предходните атаки по пристанището на Одеса в почивните дни, които според Белия дом поставят под въпрос сделката за зърното и ситуацията ще се наблюдава внимателно. Русия обясни, че на прицел е била военна инфраструктура.

Във вторник, 26 юли, руският външен министър Сергей Лавров продължава африканската си обиколка с Етиопия и Уганда. В хода ѝ той се опитва да убеди лидерите в конструктивната руска позиция предвид икономическия отзвук от блокирането на зърното и скока в цените на горивата в последните месец