През настоящия 2017/18 сезон реколтата от слънчоглед в Турция се оценява от световни анализатори на ниво 1,6 млн. тона, докато самите участници на турския пазар заявяват по-скромна оценка – 1,45 млн. тона, което също е рекорд за страната, пише УкрАгроКонсалт.

Агрометеорология: Повишение на температурите и дъжд


Потенциалът на пазара за слънчоглед трябваше да намали зависимостта на южната ни съседка от вноса на суровината, още повече, че правителството в пълна мяра приложи методи за държавно регулиране с цел поддържане на местния селскостопански производител. Както е известно, в Турция широко се използва система за субсидиране на фермерите за стимулиране на производството на една или друга продукция.

Въпреки високата реколта от слънчоглед, очакванията и прогнозите на анализатори, тенденцията от първите пет месеца на сезон 2017/2018 показва значителен ръст  (на 111,7%) на вноса на слънчоглед, сравнено с аналогичния период миналия сезон.

Взимайки предвид статистиката от минали години, напълно е възможно през втората половина на сезона Турция още по-активно да внася слънчоглед, изтощавайки запасите от семе собствено производство, предполагат експерти.



Ръст на сделките за слънчоглед през настоящия сезон отчита както България, така и Молдова, Румъния, Китай и Украйна. Понижаване на обемите е отчетен в Русия.

У нас стартира сеитбата на слънчоглед

Съгласно оперативна информация на Министерство на земеделието, храните и горите в страната стартира сеитбата на слънчоглед.

Към 22 март са засети първите 0,4 хил. ха срещу 14,9 хил. тона година по-рано. Изоставането на сеитбата се обяснява със сложните климатични условия, характерни за целия Черноморски регион в момента.

Вътрешният пазар на слънчоглед продължава да балансира в установения от януари тази година диапазон – 550-555 лв/тон. Наблюдава се активно търсене от страна на трейдърите, което се потвърждава от оперативните данни за износа. За седмица на външни пазари са доставени около 38 хил. тона слънчогледово семе, над 90% от които са доставени в страни от ЕС.