Председателят на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевский заяви пред представители на обществеността, че Турция е отменила ограничението върху безмитния внос на руските агростоки, съобщава „Российская газета“, цитирана от agro.ru.

Турция повиши вносното мито за слънчогледово олио

Официални ограничения нямаше, поради това няма и официални документи за това. Ставаше дума за изискване от страна на турските чиновници, които оформят лицензите за безмитния внос, коментира Злочевский, допълвайки че досега 25% от продукцията е била изнася без мито, а за останалото количество се е налагало заплащане.

Експертът е убеден, че недоволството на турските доставчици е свързано със задържането на подписването от страна на Русия на договор за сваляне на забраната за внос на продукция.

По-рано турските предприемачи предложиха да има квоти за продукция от Русия.



Ние сме разпределили квотите по страни. Искаме да се защитим, ако някоя възникнат проблеми с някоя от страните, за да не останем с празни ръце, обосноваха се те.

Решението да се ограничи вноса на всички видове селскостопански продукти от Русия на ниво 20-25% бе прието от нашата организация, а не от Министерство на икономиката, допълниха турските предприемачи.

По думите им министерството приема или не приема това решение.

В момента то вече е прието. Утре, в зависимост от обстановката, това може да бъде променено, казаха още предприемачите.