Турските зърнопреработватели са недоволни от въведеното от Турция количествено ограничение на вноса на руска пшеница, съобщава zol.ru.

Въпреки санкциите износът на Русия за ЕС бележи ръст

На фирмите, които имат разрешение за внос на 3 000 т в рамките на получен лиценз за вътрешна преработка, Министерство на икономиката позволява да се внесат едва 600 т. Това изглежда като санкция срещу Русия, но основно страдаме ние, това заявяват вносители пред турското издание Dünya.

Ние имаме определени ангажименти. Получената пшеница преработваме в брашно и го изнасяме. Освен това въвеждането на тази практика увеличава разходите за внос. Можем да загубим своята конкурентоспособност, допълват те.



Това количествено ограничение за внос на пшеница от Русия бе въведено наскоро. То разрешава да се внасят едва 20% от вносния обем, предписан в лиценза.

В началото на май Русия и Турция стигнаха до комплексно решение за сваляне на ограниченията върху доставките на хранителни продукти, което касае и руско зърно.

Същото касае и всички ограничения от страна на Турция. Преди всичко турското ембарго върху руското зърно, слънчогледово олио и ред други стоки, заяви вицепремиерът Аркадий Дворкович. По-рано той съобщи, че ограниченията върху доставките на домати от Турция за Русия по-скоро ще се запасят в рамките на следващите 3-5 години. Предвижда се въвеждане на отделни гъвкави механизми.

Въпреки че на преговорите на 3 май в Сочи президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин заяви, че са се договорили за сваляне на ембаргото, взаимните ограничителни мерки продължават.