Производството на пресни плодове и зеленчуци в Турция тази година ще намалее значително, тъй като силните слани през април повлияха върху състоянието на културите, информират от FreshPlaza.

Данни, изнесени от Турската статистическа агенция прогнозират, че добивът на плодове, горски плодове и подправки ще намалее с 24,4% - от 28,4 милиона тона на 21,4 милиона тона.

Смели фермери правят успешен тандем с плодове от Испания и България

Спад се очаква и в производството на ябълки. В този сектор свиването на добивите ще бъдат още по-драстични - с около 38%  до 2,7 милиона тона, сочат прогнозите. 
Добивът на праскови и нектарини може да се свие с повече от 30%, докато производството на череши се очаква да намалее с над 50%, сочат анализите. 

Въздействието на лошото време в Турция се разпростира и върху кайсиите, гроздето, смокините, сливите и райската ябълка. Ще има проблеми с ягодите, които сега излизат на пазара от оранжерии. 
Добивът на портокали и лимони може да намалее съответно с 12,4% и 20,9%. Производството на маслини, което вече е нестабилно, може да спадне с 40% през тази година, което ще рефлектира и върху пазара на зехтин. 

Прогноза: До три години може да изгубим половината си черешови градини

Прогнозите за общото производство на зеленчуци в Турция сочат, че заради лошото време реколтата може да намалее с 1,7% до 33 милиона тона. Реколтата от домати, основен износен артикул, може да спадне с 5,7%. Чушките и зеленият фасул също ще претърпят леко намаление, отбелязват анализатори. 
В същото време производството на дини, патладжани и лук може да се увеличи съответно с 3,5%, 3,3% и 2,6%, показват данните на Турската статистическа агенция. 

Минусовите температури в началото на април оказаха влияние върху добивите от плодове и у нас. По-голяма част от овощарите прогнозират, че ранните сортове и култури тази година ще бъдат с минимални или никакви добиви, като най-засегнати са череши, кайсии, праскови и сливи. 

Подкрепете независимата журналистика