Пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен, като само в отделни области са регистрирани седмични ценови изменения, изцяло в посока надолу. Това сочат данните от седмичния ценови анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
Търговията на едро с цяло агне се запазва в ценовия интервал от 12,25 лв./кг кланично тегло (Кърджали) до 14,35 лв./кг (Варна). Отклонения на стойностите спрямо предходната седмица са регистрирани само във Велико Търново и София, където се регистрира понижение съответно с 1,2% и 3,6%. 
 
 
В резултат, средната цена на едро на цяло агне за страната намалява с 0,2% на седмична база, до 13,04 лв./кг. 
За поредна седмица предлагане на дребно на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ) е отчетено само в областите Кърджали и Стара Загора, на цена от 13,49 лв./кг, без седмични изменения.  
 
В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на цяло агне се задържат в границите от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,50 лв./кг в София. При липса на изменения на стойностите по области спрямо предходната седмица, средната цена на дребно на продукта в ДТО за страната е без промяна - 13,21 лв./кг.
 
Средната цена на цяло агне в ГТВ за страната остава с 0,28 лв./кг или с около 2% по-висока от тази в ДТО. 
Средно за страната, цената на едро на цяло агне е с 0,45 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,17 лв./кг от тази в ДТО. 
 
Цените на едро на агнешки бут продължат да варират от 12,75 лв./кг в Пазарджик до 14,99 лв./кг в Русе. Само във Велико Търново и София се наблюдават седмични ценови изменения – намаление съответно с 1% и 1,5%, което води до понижение на средната стойност за страната с 0,1%, до 13,92 лв./кг. 
 
Средната цена на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги за страната остава 14,32 лв./кг, като стойностите по области се задържат в границите от 13,99 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 14,99 лв./кг (Кърджали и Стара Загора).
 
Предлагането на дребно на агнешки бут в по-малките магазини е на цени от 11,40 лв./кг (Бургас) до 15,25 лв./кг (София). Единствено в Шумен се отчита ценово изменение в сравнение с предходния седмичен период, като продуктът поевтинява с 9,7%. Средната цена на агнешки бут в тези обекти за страната е 13,74 лв./кг, с 0,6% под нивото от предходната седмица.
 
 
През наблюдавания седмичен период средната цена на агнешкия бут в ГТВ за страната е с 0,58 лв./кг или с 4% по-висока от тази в ДТО. 
Средно за страната, цената на едро на агнешкия бут е с 0,40 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,18 лв./кг по-висока от тази в ДТО. 
 
Търговията на едро с агнешка плешка е на цени от 12,35 лв./кг в Пазарджик до 14,31 лв./кг в Плевен. Изменение на стойностите на седмична база се регистрира само в две от областите – понижение с по малко над 1% във Велико Търново и София. Средната цена на едро на агнешка плешка за страната намалява с 0,9% на седмична база, до 13,33 лв./кг. 
 
По области, цените на агнешка плешка в големите търговски вериги се задържат в интервала от 12,99 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Кърджали, Ловеч, Плевен и Стара Загора) до 13,99 лв./кг (Шумен). При липсата на седмични колебания на стойностите по области, средната стойност в ГТВ за страната остава 13,13 лв./кг.
 
Цените на агнешката плешка в другите търговски обекти остават най-ниски в Бургас (11,20 лв./кг), а най-високи – в София (14,99 лв./кг), без изменения спрямо предходния седмичен период. Въпреки това, средната стойност на дребно на продукта в ДТО за страната се покачва незначително на седмична база (с 0,2%), до 13,35 лв./кг, тъй като тази седмица е налице предлагане на продукта и в по-малките магазини в Шумен.
 
През изминалата седмица цените на дребно на агнешка плешка в големите търговски вериги са средно с 0,22 лв./кг или с 1,6% по-ниски от тези в другите търговски обекти. 
Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,20 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,02 лв./кг по-ниска от тази в ДТО.
 
 
През изтеклия месец май 2017 г. пазарът на агнешко месо в страната остава сравнително спокоен. 
Към края на май средните цени на едро на различните агнешки разфасовки за страната се понижават с между 1,1% и 2,5% на месечна база, най-чувствително при агнешката плешка. 
 
При търговията на дребно в големите търговски вериги се отчита запазване на средната цена на цяло агне на нивото от края на предходния месец, леко покачване на средната цена на агнешки бут - с 1,4% и същевременно понижение на тази на агнешката плешка - с 1,1%.
 
В рамките на едномесечния период, средните цени на дребно на различните разфасовки агнешко месо в по-малките магазини отбелязват незначителни разнопосочни отклонения в интервала от -0,4% до +0,2%.