Работата на Търговския регистър ще се възстанови напълно чак през следващата седмица, стана ясно днес на брифинг в Агенцията по вписванията във връзка със срива в електронната база данни.
 
 
Потребители на Регистъра алармираха за проблема още на 8 август, а два дни по-късно ведомството потвърди, че известно време платформата няма да функционира. Това означава, че затрудненията за сключване на търговски сделки ще продължат в различна степен поне до края на тази седмица.
 
Добрата новина от днешния ден е, че няма изчезнала информация. Данните се записват на различни устройства и по различно време, като се съхраняват в два резервни центъра. Единият е в столичния жк „Младост“, а другият е в Шумен. Възстановяването на функционалността започна от тази сутрин. Вече е възможно да се правят справки за актуалното състояние на фирмите, но само с техния ЕИК номер.
 
„От утре ще могат да се извършват и справки по ЕГН. Също от утре ще бъде възстановена връзката с „Реджикс“ системата, която осигурява междурегистровия обмен между държавните институции“, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.
 
Снимка: pixabay.com
 
Тя очаква, че пълната функционалност на регистъра ще бъде възстановена през следващата седмица, но няма определена дата за това. Все още няма и официален доклад от фирма „Лирекс“, която от 2012 г. досега с малки прекъсвания поддържа регистъра. 
 
„Мащабът на това, което се е случило, е огромен. Причините тепърва ще се установят. Важно е хората да се успокоят. Работи се денонощно. Има хора, които с дни не са спали, за да продължат процесите по възстановяване“, каза Даскалова.
 
Тя потвърди неофициалната досега информация, че проблемът е възникнал в компютърната памет – повредата е в 4 дискови устройства с 25 терабайта данни. На щат в Агенцията са четирима компютърни специалисти, има нужда от още двама, но липсват квалифицирани кадри.