Едно подпомагане е ценно, когато дойде навреме. В момента не знаем кога ще получим парите за Кампания 2022. Не знаем кога ще стартира Кампания 2023. Не знаем кой ще ни „преведе“ какво точно трябва да направим, за да си подадем заявленията за директни плащания, коментира Цветомир Христов по време на пресконференция на животновъдни организации в София.

Животновъди, вижте новите правила за обвързано подпомагане за Кампания 2023

Цветомир е млад животновъд, който със семейството си отглежда овце, крави, каракачански коне и български тежкотоварни коне. Председател е на развъдна асоциация в Софийска област

„Говори се за стотици милиони субсидии и всеки си мисли, че взимаме много, а всъщност тези пари покриват кредитите ни към банките. Всичко сме взели авансово, защото животните имат нужда от храна в момента. Вървим в един омагьосан кръг“, смята фермерът от Етрополе. 

Както всички свое колеги и той се чуди кога ще се кандидатства по Кампания 2023 за директни плащания, която трябваше да започне на 1 март. Нейното забавяне вероятно ще удължи и крайния срок, което води до други негативи.

„В изискванията е посочено, че животните по обвързано подпомагане се задържат най-малко 80 дни след последния ден за подаване на заявленията. Но в овцевъдството например заплождането става наесен, а бременни бракувани животни трябва да отидат на кланица. Тези 80 дена не са съобразени с нуждите на фермерите и пазарите и водят до икономически загуби“, категоричен е Христов. 

По отношение на Стратегическия план своите забележки има и браншовият представител Дарина Шишкова, която също присъства на пресконференцията. 

„Една от пропуските е, че за пореден път нямаме калкулирана схема за подпомагане на подрастващи млади животни. Въпросът беше поставен и на Съвета по животновъдство. Ние ще продължаваме да настояваме земеделското министерство на помисли как тези животни могат да бъдат задължително подпомогнати занапред“, посочи председателят на Сдружение „Старият Балкан“.