Субсидиите за качествени плодове и зеленчуци вече са налични по сметките на производителите, съобщи пред Фермер.БГ Цветан Цеков, производител на ябълки и круши и председател на експертния съвет по плодове и зеленчуци към Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

„Днес вече сумите са налични по сметките на производителите. Тези средства обаче са закъснели. Те ни бяха необходими още зимата – за торене. Изплащат се сега през месец май, когато не че не са ни необходими, но нямат такъв ефект.“, коментира Цеков.

Освен това сумата е редуцирана спрямо миналата година – получават се по 8 ст/кг, тъй като много земеделски производители тази година се възползват от тази помощ.

„Като се има предвид, че България е последна по кокурентоспособност по отношение на плодове и зеленчуци в ЕС, 8 стотинки са абсолютно недостатъчни. По никакъв начин тази помощ не стимулира увеличаването на новите площи. Според мен подпомагането за  качествени плодове и зеленчуци не трябва да е по малко от 25 – 30 ст./кг.“, коментира производителят.

Освен всичко помощта е ограничена и не обхваща много традиционни култури – българската вишна, българската круша, българската слива – никъде ги няма, а те са традиционни производства за България.

АЗПБ многократно е правила предложения за разширяване на помощта. Още, когато разписвахме стратегията за плодове и зеленчуци, по време на консултативни съвети..., но за съжаление резултат няма, посочи Цветан Цеков.
 

 

Очаквайте интервю с Цветан Цеков по-късно във Фермер.БГ!

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!