- Излъгани ли бяха фермерите с бюджета за плодове и зеленчуци?
- Възползват ли се политиците от браншовите организации?
- Кога ще е следващият Консултативен съвет за сектора?


Страстите около извънредната помощ, която стопаните ще получат като компенсация заради войната в Украйна, не са затихнали дори за миг. 

Освен вълнението подаването на документи да стане възможно най-скоро, група организации обявиха, че са изолирани от решаването на това как ще се разпределят парите в сектор “Плодове и зеленчуци”. Вижте Производители: В тотална изолация сме за разпределението на парите

Потърсихме и други представители на сектора, извън тези организации, за да разберем те как оценяват ситуацията и дали и те се чувстват изолирани. 

Тази мярка беше администрирана и ни беше обещана още през пролетта, когато щяхме да излизаме на протест. Това ни каза Цветан Цеков, биопроизводител с над 2000 дка ябълки, круши и вишни от Ботевградско.

“Тогава беше още в проект и въобще не се знаеше какъв ще е бюджетът и дали и дали ще има бюджет. Но ЕК разрешава да има такъв тип подпомагане, което е форсмажорно, извънредно заради войната. Не отговаря на истината, че сме били в неведение. Аз през цялото време съм бил в час, защото съм участвал в този процес. 

Зам.-министър Джиков: Ако правим промени за държавната помощ, ще има забавяне в плащането. Никой не иска това

Предходното правителство - казвам го без да имам каквито и да било политически пристрастия, те единствени ни чуха - нас, като уязвим сектор. 

Те разбраха и то благодарение на всеобщия вой, ако мога така да се изразя, с факти, с обстоятелства, доказахме и показахме, че ако няма някаква помощ, която да бъде в такъв размер, секторът няма да оцелее. Той няма да може да презимува”, каза Цеков.

По думите му причините за трудната ситуация са в инфлацията и огромните стойности на цените на растителна защита, торове, за труд. 

“Заради пазарите също. Видяхте какво се случва със слънчогледа и продуктите, които идват от Украйна. Това сега се случва и с плодовете. С гроздето ще се случи. С цените на сливите имаше огромен проблем тази година, с черешите, с дините, с прасковите... Ние водим тази битка за българските пазари и въобще за пазарите от години наред, но в един момент нещата сега започнаха да ескалират. Колегите започнаха и те да се възбуждат, което не е лошо, защото така ще се види, че има един системен проблем”, каза Цеков. 

Но точно в този момент, според него, излиза в пространството това писмо, което бе изпратено до медиите и до институциите в страната. 

“Това не е справедливо към когото и да е. Казват: “Ние не участваме, в този процес на разпределяне на средства. Това става на тъмно и ще бъдат намалени”. Това не отговаря на истината. На последния Консултативен съвет, оттогава не е имало и се проведе по времето на Иван Иванов, ни казаха, че целият бюджет за растениевъдство е 222 млн. лв. 188 млн. лв. са за плодове и зеленчуци, а останалите 34 млн. лв. ще бъдат включени абсолютно всички - тютюни, орехи, рози ... 

Сумата от 188 млн. лв. нито е пипната, нито е поместена”, посочва Цеков.

По думите му служебното правителство единствено администрира процеса до финал, за да може в определените срокове да се спази уговорката за времето на кандидатстване. 

Цеков обясни, че от министерството са правели планове каднидатстването да започне около 15-20 август, но отдава закъснението на смяната на правителствата. 

“Това е единственото, което не се спази. Парите са много необходими, но знаем, че администрацията каквото и да прави, както и да го прави, винаги върви с някакво закъснение, но тук то не е брутално”, посочи Цеков и добави:

“Проблемът от страна на министерството е, че ясно и точно не се казва “Няма да се променят условията и бюджетите”. Не е редно заради едни слухове да се нагнетява напрежение в сектора”, отбеляза още Цеков.

Според него нещата отиват по-далеч. 

“Браншовизмът не бива да се бърка с политиката. Защото, когато има политически аспирации, започват да се използват браншовите организации. Нещата са така, както бяха обещани от предишния министър”, категорично заяви Цеков.

При излизането на решението на Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие” стана ясно, че от 426 млн. лв. , 222 млн. лв. са за растениевъдство, а 188 млн. лв. за плодове и зеленчуци. 

“Истината трябва да се казва и не трябва да се злоупотребява с нея”, допълни Цеков и заключи: “Това е сума, която ще помогне на българските производители на плодове и зеленчуци да презимуват. Да успеят да извършат мероприятията, които са им необходими, за да можем да очакваме качествена реколта в следващата година”. 

Тази седмица ще се проведе Консултативен съвет по Плодове и зеленчуци към Министерството на земеделието, научи Агри.БГ.