Никой в България не знае колко са тютюнопроизводителите в България, колко площи ежегодно се разсаждат с тютюн, какви количества се добиват всяка година. В момента цари хаос в бранша. Това заяви пред БНР председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

 

Той допълни, че не се знае кой изкупува тютюневата суровина, как я преработва и къде в крайна сметка отива тя. Тютюневите листа служат за изработката на акцизни стоки, затова държавата трябва да е наясно какво се случва в нашия бранш, след като от тези налози на тютюневите изделия всяка година в държавната хазна влизат около 2 млрд лв, категоричен е още Филев.

 

Той бе категоричен, че в България тютюнопроизводители са много дребни, малоимотни и нямат защита когато работят на пазарен принцип. За да се променят нещата в сектора, трябва да се следва моделът в другите държави, където тютюнопроизводителите работят под формата на браншови организации, в които участват производители, търговци и преработватели, тоест те контролират целия цикъл.

 

Филев е категоричен, че не българските тютюнопроизводители са отговорни за контрабандата с нарязания тютюн и неговата реализация по нерегламентиран начин. Тази контрабанда се практикува от „хитреци, които купуват от нашите бедни тютюнопроизводители тютюн.  В гаражни условия нарязват тютюна и го пласират не само на територията на страната, ами и извън нея“, допълни още председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!