Като национално представена браншова организация в сектор “Тютюн” от НАТ-2010 подкрепяме и активно участваме в семинари, кръгли маси, консултативни съвети и работни срещи като днешната от близо 15 години.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

В случая с Вас като ръководство на Министерство на земеделието ни предстои работа с екипа на единадесети пореден министър, в това число – пет служебни и шести редовен министър. В този ред на мисли си позволявам една препоръка: Не повтаряйте предходни грешки с определяне на “приоритетни сектори”, “чувствителни сектори” и всички останали. Това води до противопоставяне между браншовете. Това е заявил председателят на “Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010” (НАТ-2010) Цветан Филев по време на срещата на аграрното министерство с представители на сектор “Растениевъдство”

От НАТ-2010 смятаме, че цялото земеделие на България трябва да е национален приоритет, въпреки че Министерство на земеделието ни разделя на “земеделски производители” и “тютюнопроизводители”, казва Филев. 

Както той спомена и в интервю за Агри.БГ, във връзка със схемата, необвързана с производството “Преходна национална помощ” през новия програмен период 2023-2027 на реформирана ОСП на ЕС, пред сектор “Тютюн” продължава неяснотата относно новата референтна рамка. 
“Въпросът ми е, работят ли експертите на министерството за определяне на такава и кога ще бъде обсъдена с бранша?”, пита Филев, а отговорът от страна на ведомството е бил, че работи по темета и в предстоящ Консултативен съвет по тютюна ще бъде обсъдено, информират от асоциацията.