Кампанията за разсаждане на тютюна в страната започна, обяви Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010), по време на национален семинар в Силистренско.

 

Земеделските производители са били запознати със сортовата структура и са им били представени добри земеделски практики в производството на тютюнев разсад. В началото на кампанията експерти са информирали тютюнопроизводителите с технологията на отглеждане на тютюна след разсаждане, както и с икономически важните болести и неприятели.

 

По думите на Филев, в Северна България вече разсаждат тютюна от сорта "Бърлей" като първите 200 декара са били разсадени в русенската община Сливо поле. Започва и разсаждането на тютюна и от сорта "Кабакулак". Според Цветан Филев площите с тютюн през тази година ще са същите като миналогодишните - около 20 000 ха.

 

По данни на НАТ 2010 в България площите с тютюн в сравнение с 2012 година са увеличени с близо 2 500 хектара. Произведените количества тютюн са с 8 600 тона повече, а отглеждащите тютюн земеделски производители са се увеличили с 2 000 души.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!