След 10-15 години усилия от страна на сектор “Селско стопанство” у нас най-накрая трябва да се създаден закон, който да  вдигне нивото на локалните браншови организации по сектори и всички те да бъдат подвластни на един общ закон за браншовите организации. Това каза Цветан Филев - председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010).

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

“Аз съм председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите от 2010 г. - още от нейното учредяване до настоящия момент. Законът за браншовите организации върви с години и винаги е приключвал без успех. На мнение съм, че това трябва да се промени и да се създаде един общ закон”, категоричен е Филев.

По думите му към момента всеки се спася на парче - сектор по сектор.

“Именно това е и причината метода “разделяй и владей” да работи у нас. Но той засега е работещ за политиците и властимащите. 

Този принцип не е угоден за сектор земеделие в цялата си мощ и комплексно развитие, а е удобен за политици и властимащи. Затова и моето мнение е, че трябва да има общ закон за браншовите организации, който да дава представителност на всички национални браншови организации, така че те да развиват своя потенциал за доброто на браншовете си, но като цяло и за доброто развитие на целия селскостопански сектор”, обясни Цветан Филев.

Според него идеята за силен бранш плаши управляващите. Филев е на мнение, че именно това е една от причините вече над 10 години да няма подобен закон.

“Смятам, че до създаването на един общ закон за браншовите организации, който да делегира едни по-силни и по-комплексни задачи на браншовите организации плаши под много форми управляващите и властимащите. 

Тук не визирам никого, но най-вероятно една такава мощна структура плаши управляващите, защото към момента, който и да дойде на власт има интерес да управлява по метода “разделяй и владей”. И този метод засега е работещ за политиците.

Когато някой сектор скача и е недоволен, управляващите просто го успиват, давайки едни пари. После идва друг сектор - пак същото и така - кръговрат. 

Но този принцип може и да работи за политиците, но не и за един силен земеделски сектор!”, заключи Цветан Филев.