На среща с животновъди днес следобед в Сливен , зам.министърът на земеделието с ресор "Животновъдство" Цветан Димитров обсъди някои от актуалните проблеми на сектора.

 

Първият въпрос, който поставиха фермерите на срещата бе относно възможността за разсрочване на кредитите на животновъдите. Отговорът на министър Цветан Димитров, бе че тази възможност ще бъде предоставена на фермерите и решението за това е одобрено от министър Мирослав Найденов.

 

Според Димитров обаче, по-сериозният дебат би трябвало да се води относно това, какво ще се случи с тези кредити през следващата година. Направени са справки, които показват, че има и коректни фермери, които са направили вноски за връщане на тези кредити, така че не би било коректно да се направи цялостно опрощаване на дълговете именно спрямо тези фермери.

 

Именно затова срокът за погасяване на кредитите към ДФЗ ще бъде удължен и чрез държавна помощ, фермерите ще бъдат подпомогнати да се издължат до средата на 2012 година.

 

На срещата стана ясно, че изплащането на субсидиите за животновъдството ще започне задължително в края на декември, за да бъдат подпомогнати фермерите през зимния период. Министър Димитров заяви, че разчетите са направени и до края на 2011 г. субсидиите ще бъдат изплатени, включително и тези по чл. 68 за не облагодетелстваните, нитратните зони и икономически уязвимите зони.

 

Субсидиите за глава животно ще възлизат на 150 лв. на глава животно и допълнително 230-240 лв. на глава животно за фермите допустими за подпомагане по чл. 68.

 

Министър Димитров отбеляза, че е увеличен с 30 % обхвата на общините, които попадат за подпомагане по нитратната директива.

 

На въпрос на фермерите, има ли възможност отново да се прилага държавното подпомагане за качествено мляко, министърът заяви, че никъде в Европа не се прави субсидиране на литър качествено мляко, защото първо млякото произведено в ЕС по призумция е качествено и второ това води до нарушаване на свободния пазар.

 

Животновъдите поставиха на срещата и въпросът за диференцирана ставка на ДДС за селскостопанските стоки, както е в някои страни от ЕС. „ Няма страна, която за такъв кратък срок от 5 години, да е трябвало да модернизира животновъдните си стопанства. Именно затова, над 80% от фермите все още не са минали този процес, а тези които са го направили са затънали в кредити”, аргументираха се фермерите и заявиха, че това е един от лостовете, чрез които държавата може да подпомогне развитието на сектора.

 

На свой ред, министър Димитров отговори, че дебатът за ДДС ставките, не е само дебат за земеделието и, че това не зависи като цяло от министерството на земеделието. „Дебатът като цяло в момента е друг в общността, а именно „Какво ни носи земеделието, допълни Димитров.

 

© 2011 fermer.bg  Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!