Убеден съм, че каквито и финансови стимули да дадем, надали ще можем да обезщетим тези хора заради стреса, който преживяха. Това каза зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров по повод обещанието, че животновъдите с евтаназирани кози и овце ще получат обезщетение. 
 
Димитров обясни пред БНТ, че долните граници на обезщетенията за стокова овца започва от 190 лв., за агне 140 лв., за шиле 160 лв. За животни под селекционен контрол достига до 300 лв. Помощта de minimis ще бъде увеличена до 42 лв.
 
Има извънредни обстоятелства, за които фермерите не носят вина, така че за 2018 г. те ще получат субсидиите си в пълен размер, добави Димитров и отбеляза, че това едва ли ще реши проблемите, защото в този райони – Ямболско, през последните години, по думите му, има периодичност през 2-3 години да се появява някакво заболяване, което връща хората от нулата. 
 
„Министърът разпореди всеки разход, всяка стотинка, похарчена от фермера, да се осчетоводи. Една от животновъдните организации започна и кампания за даряване на животни“, посочи зам.-министърът.
 
На въпрос за исканата му оставка, Димитров отговори така: 
„Имаме доста по-сериозни задачи. Надали някой от тези хора, които показвате в репортажите, се интересуват от моята или от чиято и да било оставка. Те искат да им решим проблемите“. 
По думите му, Агенцията по безопасност на храните е спазила правилата за контрол и ако има грешка, тя е била чисто комуникативна с хората.
 
 
„От министерството направихме 4 или 5 срещи със засегнатите в Бургаска и Ямболска област. Казвам аз как бих постъпил, трябваше индивидуално – с тези 20-30 души, с всеки да се поработи. Това е огромен психологически стрес. Връзката между човек и животно е голяма, това не е като да събориш незаконна ограда. Затова, може би пропускът беше, че в персонален план не се поговори с тези хора“, каза Димитров. 
 
В седем общини имаме възбрана - две в Ямболско и пет в Бургаско. За хората болестта не е опасна, но икономическите щети могат да бъдат огромни, допълни още зам.-министърът.
„България изнася млечни продукти от овче мляко за 24 млн. евро ежегодно.  Още – за около 10 млн. евро овче месо. Т.е. ние рискуваме, ако не се вземат тези мерки, над 30 млн. евро доходи за земеделците  да поставим на карта. Това е икономически опасна болест“, добави Димитров.  
 
Междувременно от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) припомниха, че всички стопани – кандидати за подпомагане по схемите за животни по линия на директните плащания от засегнатите общини, в срок  до 15 дни след ликвидирането на огнището, трябва да подадат  заявление за форсмажорни обстоятелства по образец в областните  дирекции на ДФЗ. Към заявлението фермерите следва да приложат и копие на документите, удостоверяващи унищожаването на животните, издадени от БАБХ.
 
Фермерите ще получат парите според заявеното желание – по посочена от тях банкова сметка или в брой на касите на Областните дирекции по безопасност на храните - Ямбол и Бургас.