В понеделник вечерта агробизнесменът Павел Стоименов - собственик на фирмата „Агро - Бел 2001“обяви пред Комисията за ревизия, че “картел на име Г8 под ръководството на Иван Ангелов” (“Градус”) е „откраднал бизнеса му“ в Стара Загора. 

Надцакването на големите продължава

“Сполетяха ни обаче беди. Тези беди дойдоха точно от един картел Г8. Той е образуван от много земеделци в Стара Загора и е с главното управление на Иван Ангелов от „Градус“”, твърди Стоименов, цитиран от boulevardbulgaria.bg. 

В аграрните среди организацията Г8 е известна като  търговска компания, създадена през 2010 г. от група земеделски производители - 11 на брой.  

Свързвах се с Цветан Берберов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите и един от учредителите на Г-8, а също и член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Питам го картел ли е Г8, както твърди Стоименов.

“Г-8 е направено по всички законови правила на Република България. Целта на Г8 е обединяване на икономическите интереси на стопаните и реализиране на продукцията с по-високи икономически резултати”, каза Берберов и на въпроса ми Иван Ангелов членува ли в дружеството, той отговори:

“Иван Ангелов не членува в това обединение и това може да се види от данните в Търговския регистър - ние сме 11 съдружници”. 

Питам и познава ли Павел Стоименов и има ли идея защо ги намесва в скандала, започнал преди седмица? 

“Лично не го познавам този човек. Никога не сме се срещали лице в лице. Той също има търговско дружество, което изнася зърно”, посочва зърнопроизводителят и продължава: 

Може би това е целта - разделяй и владей. Мога само да предположа. Това за мен е, меко казано, клевета. 

Цветан Берберов: Поставят ни в ситуация и ние да се обясняваме, че нямаме сестри. Човек трябва да има морал, хигиена на общуването. В момента се говори ангро - кой както намери за добре. 

Имената, които той споменава, нямат нищо общо с членове на Г8 - достойни и прозрачни хора, които имат над 20 години опит в земеделието. 

Тази организация направи така че се обединиха съюзите на зърнопроизводителите в цялата страна и бе създадена Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Това е обида към всеки един от нас. Всеки един изкаран лев ние го вкарваме в земята и имаме кредити. Всяка една недобра ситуация не ни прави надеждни в очите на нашите кредитори. Голяма организация и муха могат да се убият с вестник”, разсъждава фермерът. 

Според него всичко е свързано с пазара на зърно и неговата цена. 

Каквото и да си говорим, става дума за пари. Миналата година трендът на слънчогледа започна от 570 лв. по време на кампания и стигна до 1300 лв. през март. Това е над 100% отгоре. В един момент и аз продадох своя слънчоглед заради това, че нямам складови възможности и това стана на цена, много по-ниска от това, което е. Всеки в един момент може да каже - аз можех да имам толкова и толкова пари. Ние зависим от пазара и той ръководи всичко. 

В момента гледам борсовата цена на продукцията и как се търгува тя на българския пазар. Разликата е огромна. 

Цветан Берберов: Този господин изнася зърно и просто иска да диктува цената на зърното. 

Ние обединяваме както своите интереси, така и на колегите. Искаме да имаме достойно заплатена цена на продукцията. Не можем да ръководим пазара, защото не сме толкова големи - при нас няма човек с повече от 20 000 дка земя. Не можем да се мерим с мащабите на тези хора - нито на господин Илчовски, нито на „Агро - Бел 2001“.
В Г8 общо обработваме между 150 000 - 180 000 дка - всички заедно и сме се обединили именно, за да се защитим от такава агресия”, казва Берберов. 

От Г8 дали ще предприемат нещо във връзка с тези твърдения?

“Това е решение, което трябва да се вземе от съвета на съдружниците. Истината е, че земеделският производител е силен тогава, когато се обедини - тогава може да поставя проблемите си на дневен ред и да бъде чут”, посочва фермерът, а на шега за обвинението в картел добавя: 

“Дано не намесят тамплиерите, а може и Старозаветният кивот да е заровен някъде в нашите земи...”.