С евтини китайски триони и откраднати резачки из горите бродят цигански картели, които изсичат горите. Конските каруци през последните години често се заменят с леки коли и бусове, коментира за Фермер.БГ инж. Павли Богдански, директор на Регионалната дирекция по горите в Ловеч.

 



- Инж. Богдански, колко акта сте съставили от началото на годината за Плевенска област?
- По съставените актови преписки през 2010 година са издадени 570 наказателни постановления, размерът на наложените санкции е 192 778 лв. Увеличение бележи размерът на начислените обезщетения. Въпреки, че с направените предишни изменения и допълнения на Закона за горите бяха въведени изисквания добива на дървесина от всички гори да се извършва от лицензирани фирми, с изключение на собствени гори, незаконната сеч извършена при осъществяване на дейността на фирми не намаля. Част от лицензираните фирми, особено извършващите добив на дървесина в частни гори, използват работна ръка наета с устна уговорка, без трудови договори. Практическите възможности една фирма да наеме такива работници, без да може да бъде санкционирана за това, са много. При залавяне на местонарушението нарушителите не се индефицират, като работници на фирмите, а като физически лица. По този начин голяма част от установените нарушения и престъпления в горите не се причисляват като извършени от фирми, а като извършени от отделни граждански лица. Най често техниката, с която работниците извършват нарушенията са собственост на фирмата и в повечето случаи въобще не са регистрирани. По този начин спрямо тях като чужда собственост не може да се приложат наказателни санкции, като  конфискация на вещи послужили при извършване на правонарушенията, например.

 


- Казахте, че циганските картели са също сериозен проблем в региона.

- Опасно засилваща се напоследък тенденция е увеличаването на незаконната сеч и извозването на незаконно отсечената дървесина с конски каруци. Тези нарушения поради ниската степен на обществена опасност бяха подценявани през предходните години.
Фактите от 2009 г. и  особено от 2010 г. показаха, че подценяването на този вид нарушения може да създаде опасни за обществото прецеденти и тенденции. В подкрепа на това са почти излезлите извън контрол масови незаконни сечи в землищeто на Асеновци, община Левски. Други землища с по-голяма концентрация на нарушения в териториалния обхват на държавното горско стопанство - Плевен са селата Вълчитрън, Петърница, Търнене, Десевица  и населените места в района на община Червен бряг - Рупци, Койнаре, Горник и Реселец. Като проблемно от към извършвани незаконни сечи в района  на дейност на горското стопанство -в Никопол остава района на Гулянци.
Голяма част от нарушителите са залавяни многократно, но поради малкото количество на еднократно превозваната дървесина с каруца заловените се третират като правонарушители с ниска степен на обществена опасност.

 


- А как установихте, че става въпрос за картели?

- В миналото този род нарушения се извършваха поединично. През последните две години тези нарушения в някои райони добиха добре организиран характер. Обособяват се групи от по 10-15 каруци с по толкова роми.  Тези групи извършват на ден по няколко курса с незаконно отсечена дървесина. Повишаване на интензивността на извършваните нарушения е свързано основно с навлизането на пазара на евтини бензиномоторни триони китайско производство. Много често при такива картели се залавят и резачки с заличени фабрични номера. Резултатът е незаконни сечища с големи размери.
Нова тенденция от последните години е извършването на добив и транспортирането на незаконна дървесина с леки автомобили. Пласирането на незаконно добитата и транспортирана с каруци дървесина се извършва напоследък и с бусове.
Преобладаващата част от тези нарушения се извършват от малцинствени групи - не с цел за задоволяване на собствени нужди, а за търговия. За повечето от тях това е превърнато в начин на живот.
В посочените землища бяха извършени многократни проверки и засилено присъствие на служители от както от нашата дирекция, така и от Държавната агенция по горите и полиция. Реакциите са идентични всеки път - на помощ на заловените идват десетки "роднини", често въоръжени с колове, тръби, брадви.
Дори и да бъдат санкционирани, ромите просто не плащат наложените им с наказателни постановления санкции. Това им дава увереност за безнаказаност.