Отговорните хора от МЗХ и ДФЗ често си противоречат при сервирането на цифрите, касаещи бенефициентите, които ще получат субсидии или вече получиха. Първо беше казано, че земеделците са над 100 000, после се оказа, че за подпомагане се състезават 91 000 фермери. Последната информация от днес е тази, която даде министър Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол.

Фермерите са изключително недоволни от това, че не знаят точнко колко пари за какви площи са получили, защо са санкционирани или защо не са получили субсидии, след като са изрядни. Случаите продължават да се увеличават, а на запитванията им отговорите от институциите са обвити в мистерия. Вече в регионалните поделения на ДФЗ в страната директорите са вдигнали ръце и не могат да обяснят какво точно се случва, защото и те нямат обяснение. Земеделските стопани вече се отпращат с думите "Разправяйте се със София".

"От 69 000 бинефициенти, които могат да се подпомагат с национални доплащания, 49 000 нямат задължения към НАП, а останалите 20 000 не са си платили данъците и няма да си получат средствата, докато не си внесат налозите", заплаши Найденов.

Той е категоричен, че след като някой получава субсидии, трябва поне да си плаща данъците. Той припомни, че някои от земеделските стопани настояваха да бъдат освободени от данък. Няма такова нещо в ЕС, няма и в Българи, всеки трябва да си плаща данъка, отсече той.

Вчера ДФЗ пък публикува списък на длъжниците към НАП, който може да изтеглите от Download центъра на Фермер.БГ