Наскоро на шведски търг се появи стар и много рядък трактор Volvo BM 814, който бе продаден за 600 000 датски крони, което се равнява на почти 158 000 лв. Според списание ATL историята не познава друг, който да е платил такава сума за трактор Volvo BM, информира Agroportal24.

„Сибирският тигър“ е най-новият руски агроробот

Предишният рекордьор по цена е бил трактор Volvo BM T 814, за който ценител на земеделската техника плаща 565 000 датски крони (почти 149 000 лв.). Новият носител на рекорда е произведен през 1977 г. и е отработил 4249 часа. Като цяло е в много добро състояние.

Към тракторите Volvo BM традиционно има голям интерес от страни като Швеция, Холандия и Дания. Според ATL този трактор се е превърнал в легенда през 70-те години. Дълго време той е бил един от най-мощните на пазара и за много фермери все още е привлекателна машина.

Тракторите BM са произведени от AB Bolinder-Munktell (BM), която през 1950 г. е закупена от AB Volvo (днес производител на строителна техника). През 1973 г. компанията променя името си на Volvo BM AB, а през 1995 г. - на Volvo Construction Equipment.

До началото на 20-и век производството на селскостопански машини е приоритетно за компанията. Известните трактори Volvo BM не се произвеждат от 1985 г.

Експерти в Швеция смятат, че тракторът Volvo BM T 814, продаден за тази сума, не е надценен и очакват, че за в бъдеще ще се продава дори за по-висока сума!

Купувачът, който иска да запази своята анонимност, по всяка вероятност не е частно лице. Запознати предполагат, че това е компания, която ще използва машината за реклама.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Monarch - електрически безпилотен трактор за 50 000 долара

Нова ера в животновъдството: Премиерният трактор на Massey Ferguson 5S

Животновъд: Работя изцяло с руска техника