Със започването на новата стопанска година цената на най-скъпата земя в Добричко трайно премина границата от 2 000 лева за декар. Ако през пролетта подобна цена в покупко-продажбите бе по-скоро изключение, вече има ясна тенденция цената на декар от най-плодородните полета да достига около 2000-2300 лева, съобщи председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти Павлина Тодорова, цитирана от БНР.
 
Най-скъпо се продават парцели в землищата на Балчик, Каварна, Шабла, най-евтина е земята в Тервел и Крушари с цени около 1400-1500 лева за декар. За последното десетилетие черноземът в Добруджа е поскъпнал десет пъти според брокерите.
 
Купувачи от цялата страна вече търсят всякаква земя, като има интерес и към парцели в идеални части, коментира Тодорова. По думите й това са имоти с много съсобственици от цели родове и част от наследниците са в чужбина. Най-големите ниви достигат до 50-100 декара, а продаваните преди години полета от 200-300 декара сега са изключение.
Рентите са най-значимият фактор, който влияе върху цената на земята в региона, а те от своя страна зависят от получаваните субсидии от арендатори и земеделски кооперации, коментира председателят на браншовата организация. След горещото лято и добрите добиви от пшеницата дойдоха сравнително ниските изкупни цени на зърното. Така че не се знае в какъв порядък ще бъдат рентите, чието изплащане ще започне в края на ноември-началото на декември, поясняват от Регионалното сдружение за недвижими имоти.