Държавните пунктове за директна продажба на храни, които турските власти откриха в някои от големите градове на страната, започнаха да предлагат ориз, нахут и леща на ниски цени, съобщи агенция ДПА, цитирана от БТА.
 
Началото на тази нова мярка срещу инфлацията бе поставено на 11 февруари, когато правителството започна да продава зеленчуци директно от фермите. Целта беше да се прескочат търговците и да се помогне на производителите да се конкурират с високите цени в хранителните магазини.
 
Над 2500 тона зеленчуци бяха продадени само в Истанбул през първата седмица от откриването на държавните павилиони, твърди Анадолската агенция. От вчера те започнаха да предлагат и ориз, леща и нахут на достъпни цени. Целите количества бяха продадени само за няколко часа рано сутринта, коментира продавач в един от пунктовете на истанбулския площад Таксим.
 
По данни на турския статистически институт ТюркСтат инфлацията при цените на храните достигна 31% през януари. Храната заема една трета от потребителската кошница за измерване на инфлацията на потребителските стоки. През последната година тя надхвърли 20%.