Настоящата ситуация на пазара на свинско месо в Германия е тежка за фермерите, пише Schweine.net.

Цените на свинското месо се устремяват нагоре

Дори при намалено предлагане преработвателите се налага да оферират цени, които вече достигната 10-годишен минимум. Прогнозата е, че цените на свинското месо ще продължават да падат.

Според изданието на пазара се наблюдава затишие. Причината за него е сезонът на летните отпуски. Изчисленията на германската преработвателна промишленост показват, че търсенето в момента е изключително слабо.

Друга причина за липсата на интерес към свинското месо може се дължат на катастрофално ниските икономически резултати на производители на колбаси и преработени местни продукти през последните седмици.
Отрасълът продължава едва-едва да постига необходимия ръст на цените в търговията на дребно. Експерти смятат още, че слабите експортни възможности също допринасят за ниските цени на свинското месо в Германия.

Междувременно у нас пазарът на свинско месо се развива в различна светлина. В края на миналата седмица Агенцията по храните обяви нова мярка срещу разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС) – забрани предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо на регистрираните фермерски пазари в цялата страна.

Решението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната на фона на бързото разпространение на Африканска чума в домашни стопанства и в дивата природа. За първи път ново огнище на заболяването бе регистрирано в свинекомплекс със затворен производствен цикъл до русенското село Николово, в който се отглеждат около 17 хил. броя животни.

Българските производители на свинско месо вече информираха за покачване на световните цени и очакват ново в следващите месеци. У нас вече е отчетен ръст на цената със 7%, а на годишна база прогнозата е за 22%. Само за седмица цената на свинското месо се повиши с 0,19 лв./кг.

"Със сигурност пазарът в България ще реагира и суровината ще стане по-скъпа за българските преработватели. Просто няма как, прасетата в Китай намаляват с милиони”, коментира пред "Икономист” д-р Добрин Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.