Юлските фючърси на пшеницата на Чикагската стокова борса паднаха в понеделник до ново дъно поради високите глобални запаси и слабото експортно търсене в САЩ.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

В края на Деня на труда юлските котировки на меката зимна пшеница в Чикаго достигнаха до 227,16 долара/т, което е намаление с 2.45%. При царевицата цената за юли е 230,12 долара/т, тук спадът е почти 1%. 

В понеделник, 1 май, Франция отбеляза Деня на труда, а борсата MATIF и държавните институции бяха затворени.

Краят на април донесе ново понижение в котировките на основните зърнени контракти на световните стокови борсови пазари, коментира от Софийската стокова борса. Във Франция цената на пшеницата свали 8 евро до 248 евро/т. Украйна котира пшеницата без промяна на 265 долара/т, а в Русия има минимална промяна надолу с 2 долара и цената е 270 долара/т. 

Движението при царевицата е също надолу – в САЩ минус 18 долара до 277 долара/т, Франция регистрира ново поевтиняване с 8.50 евро до 235 евро/т, Русия минус 7 долара до 258 долара/т.

Цената на ечемика се раздвижи по-осезаемо, и за поредна седмица поевтиня единодушно с минус 12 евро във Франция до 232 евро/т, и в Русия минус 12 долара до 247 долара/т.

Рапицата на Euronext миналата седмица, след чувствителното поскъпване преди месец и последващ спад, за пореден път се понижи с 16.75 евро до 440 евро/т.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса се очакваше да се появят като купувачи предприятията за производство на олио, но явно още не са готови за подобен ход, тъй като по информация на ССБ за отминалата седмица има само оферти продава маслодаен слънчоглед на 740 лв./т.

През миналата седмица на среща при земеделският министър между представители на маслобойните и производителите на слънчоглед беше договорено, преработвателите да купуват суровина през борсата, за да е видима цената на сделките. 

Остава високата цена „продава“ на хлебна пшеница на 730.00 лв./т, анонсите за продажба на фуражна пшеница са на 430.00 лв./т, купувачите отговарят с 380.00 лв./т. Царевицата се предлага на 450.00 лв./т. Всички цени са без ДДС.