В Средния Запад на САЩ цените на земеделските земи се покачиха по-бързо през третото тримесечие, отколкото някога са били през последните шест години. И все пак се очакват повече неуспехи във фермите. Причината - изтичането на държавните субсидии - нещо без което много фермери отиват на червено.

Мошеници отиват на съд - заявили чужди площи, искали да точат субсидии

История на цените на обработваемите земи в САЩ от 2005 до 2020 г.

Цените на земеделските земи в САЩ се стабилизират от 2014 г. след дълго поскъпване, започнало още от 80-те години на миналия век. Съществуват обаче големи регионални разлики, както в стойностите на земеделските земи, така и в тенденциите на растеж, пише д-р Олаф Зинке в свой анализ.

Тримесечно проучване на земеделските банкери от Чикагска банка на Федералния резерв показва: Цените на земеделските земи в централния пояс са се повишили с 2% на годишна база през третото тримесечие на 2020 г. Оценката касае развитието на щатите Айова, Илинойс, Уисконсин, Индиана и Мичиган. Банката отбелязва: Повишаването на цените се дължи на много ниско лихвени проценти, отпуснати допълнителни държавни субсидии и донякъде на увеличения в цените на някои селскостопански продукти.

„През последните шест години не е имало толкова рязко годишно увеличение на цените на земеделските земи“, каза Дейвид Опедал, старши икономист и автор проучването. 

Щатът Индиана и Уисконсин водеха с ценови скокове, съответно от 6% и 3% през предходната година. Увеличението на стойностите на земеделските земи в другите щати е следното - с 2% в Илинойс и 1% в Айова.

В сравнение с второто тримесечие на 2020 г. обаче цените на земеделските земи остават до голяма степен непроменени, като стойностите в Илинойс дори падат с 2 процента. По-голямата част от анкетираните очакват цените на земеделските земи да останат стабилни през четвъртото тримесечие на 2020 г.  

Увеличение на фалитите във фермите - "когато музиката спре"

Анкетираните земеделски банкери прогнозират, че процентът на изплащане на заемите ще падне тази есен и зима. В допълнение, принудителните продажби или ликвидации на селскостопански стопанства, се очаква да се увеличат през следващите три до шест месеца, в сравнение с година по-рано.

 

Цени на регионалните земеделски земи в САЩ 

В "царевичния пояс" цените на земята са почти два пъти по-високи от средните за страната.

© Olaf Zinke

 

Общият обем на селскостопанските заеми за недвижими имоти през октомври-декември 2020 г. също се очаква да бъде приблизително същият като през 2019 г., докато обемът на заемите за недвижими имоти в селското стопанство се очаква да бъде малко по-висок.

Фермер от Уисконсин коментира много цветущо ситуацията:

„Ако музиката спре да свири, ще бъде трудно за фермерите да намерят стол, на който да седнат. Плащанията от федералното правителство са огромен процент от нетния доход на едно стопанство, който през 2020 г. беше силно редуциран. Много ферми трябва да се подготвят за несигурни времена".

През тази година правителствената програма за справяне от последствията от COVID-19 отпусна над 2,4 милиарда долара на ферми в горепосочените пет щата до края на октомври.

Лихвените проценти по заемите са рекордно ниски - търсенето все още е слабо

За разлика от тенденцията през последните години, земеделските банкери очакваха, че нетните парични постъпления от реколтата ще се увеличат през есента и зимата, в сравнение с предходната година. В същото време обаче се предполагаше, че производителите на свине, говеда и млекопроизводители ще имат по-ниски нетни парични постъпления през есента и зимата, в сравнение с предходната година. Земеделците очакваха и увеличение на продажбите на земеделска земя.

CASE IH tractor

За първи път от седем години през третото тримесечие на 2020 г. се наблюдава по-слабо търсене на земеделски заеми, които не са свързани с недвижими имоти, в сравнение с предходната година. Наличността на заеми от земеделски банки обаче беше значително по-висока, отколкото преди година. Изискванията за обезпечение на заеми бяха по-строги през третото тримесечие на 2020 г., отколкото през същото тримесечие на предходната година.

За периода от юли до септември 2020 г. процентите на изплащане на селскостопанските заеми, които не са недвижими, също са малко по-ниски в сравнение с година по-рано. Към 1 октомври 2020 г. средните лихвени проценти по нови бизнес заеми, заеми за животни и заеми за селскостопански недвижими имоти са паднали до най-ниското си ниво от съществуващите: а именно 4,65 %, 4,79 % и съответно 4,24%.