Пшеницата от новата реколта вече се търгува на зелено на цени от 380 лв./тон, съобщи за Агри.БГ земеделският стопанин Петър Димитров, който обработва земя в общините Балчик, Каварна и Генерал Тошево.

Борси: Ценовата експлозия продължава

„Ние нямаме практика да продаваме на зелено, но колегите вече имат оферти за 380 лв./тон пшеница“, поясни добруджанският фермер. Опарени от лошата реколта и от слабата търговия през последната стопанска година, част от производителите вече прибягват до сделки на зелено. 

380 лв./тон е по-висока цена за пшеницата в сравнение с миналата година, когато зърното се търгуваше преди жътва с 80-100 лв. по-малко. В същото време обаче борсите показват възходяща тенденция при зърнените култури. 

„В момента борсовите цени на пшеницата са значително по-високи – 266,75 евро/тон. Въпросът е, че те още ги няма на българския пазар“, посочи още Петър Димитров. 

При царевицата също се отчита повишение за седмица. От 235-240 евро/тон зърното от тази култура вече стигна в момента 263 евро/тон.
Борсовите цени бележат ръст и това се дължи на няколко фактора, анализира земеделецът. „Световният запас от зърно е вече на 5-годишен минимум и той трудно може да се навакса през близките години, тъй като потреблението е нараснало. Освен това Covid-кризата доведе до инфлация и съответно тя предизвика растеж на цените на борсовите стоки. Това рефлектира и върху цената на зърнените култури“, сподели още Петър Димитров. 

Сделки на зелено в момента се сключват и при пролетните култури, сеитбата на които вече привърши в повечето стопанства на Добруджа. При слънчогледа офертите стартират от 850 лв./тон, което е с една трета повече в сравнение с пролетта на 2020 г., обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. При царевицата сделките със зърното от новата реколта започват на нива от 360 лв./тон.